Izolska stanovanjska katastrofa SGP Tehnika

Novi bloki v Livadah Župan Kolenc predlaga dograditev in poceni razprodajo – Kupce bo težko najti

Objavljeno
14. januar 2014 23.47
Stanovanja v Livadah Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola – »V novih blokih v Livadah pri Izoli ne bi kupil stanovanja, niti če mi ga ponudijo po 1400 evrov za kvadratni meter,« je ogorčen sodni cenilec nepremičnin z Obale, ki noče biti imenovan. Po njegovem gre za pravo nepremičninsko katastrofo, zločin, saj si je takšen zmazek lahko privoščil samo nekdo na račun davkoplačevalskega denarja.


V izolski občini se bojijo, da bodo imeli z nedograjenimi stanovanji v Livadah in s stečajem škofjeloškega podjetja SGP Tehnik še veliko težav. Zato poskušajo vplivati na odgovorne. »Že pred enim letom smo upravi podjetja predlagali, da bi stanovanja ponudili Izolanom po nižjih cenah. Toda o tem niso hoteli niti slišati,« je povedala Kristina Zelič, svetovalka župana Igorja Kolenca. »To ne pomeni, da bi jih občina lahko odkupila za neprofitna stanovanja, ker denarja nimamo. Toda zavedamo se, da ob toliko neprodanih novih stanovanjih po cenah, ki so jih navajali, te prodaje ne bodo izpeljali. To lahko povzroča kraju same nevšečnosti.« Napovedala je, da bodo vzpostavili stik s stečajnim upraviteljem Matjažem Nanutom in upniki.

Izvirni greh še iz Klokočovnikovih časov

Stanovanjska katastrofa se je začela, ko je občina v zameno za en stanovanjski blok z neprofitnimi stanovanji družbo Gorica Leasing poplačala z zemljiščem in dovoljenjem, da na zemljišču zgradi 190 stanovanj za trg in 450 parkirnih mest v garaži. Oktobra 2010, tik pred lokalnimi volitvami, je tedanji župan Tomislav Klokočovnik z Markom Černetom, direktorjem Gorice Leasinga, in Petrom Fabianijem iz Stavbenika podpisal pismo o nameri, da bodo na tem mestu gradili še en blok z neprofitnimi stanovanji. Vendar zanj občina ni dobila pričakovane podpore Stanovanjskega sklada RS, volitve se Klokočovniku niso izšle in Gorica Leasing je ves projekt prodala SGP Tehniku, ki je približno leto pozneje začel uresničevati veliko gradnjo, vnaprej obsojeno na neuspeh. Kljub temu je SGP Tehnik pri NKBM dobil posojilo, na kar smo v Delu večkrat opozarjali.

Slaba gradnja in razgled na sosedova okna

Ko smo jeseni 2013 zadnjič spraševali za cene stanovanj, so nam referenti iz SGP Tehnika povedali, da bi bila naprodaj po 2500 do 2800 evrov za kvadratni meter. Poznavalci ugovarjajo, da so stanovanja slabo grajena, veliko pa jih ima edini razgled na okna sosednjega stanovanja. »Dejanski strošek gradnje je skupaj z nakupom zemljišča, komunalnim prispevkom, inženiringom in stroški financiranja največ 1200 do 1400 evrov na meter. Menim, da bodo morali po teh cenah na koncu stanovanja tudi ponuditi na trg,« je dejal sodni cenilec, ki se boji, da stečajni upravitelj dolgo ne bo mogel prodati stanovanj. »Zaradi visokih stroškov vzdrževanja nihče ne bo hotel priti stanovat v blok, kjer bo prodanih samo nekaj stanovanj.«

Iskanje kupca ne bo preprosto

Stečajni upravitelj SGP tehnik Matjaž Nanut za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv, njegovi sodelavci pa so povedali, da je do kakršnekoli odločitve še daleč. Najprej je treba počakati, ali bo stečaj zares uveden in se na sklep sodišča ne bo nihče pritožil, prijava terjatev bo trajala več mesecev, nato bo moral nekdo stanovanja dokončati in v to vložiti dodaten denar, na koncu pa bo treba stanovanjski kompleks še prodati. Pred kratkim je sodišče prodajalo kompleks naselja Nokturno (nad Koprom), in čeprav so tamkajšnja stanovanja veliko bolj kakovostna, ni bilo nikogar, ki bi za 235 stanovanj pripravljen odšteti zahtevanih 46 milijonov evrov. Po mnenju nepremičninskih poznavalcev bi kupca težko našli tudi za polovično ceno.

Ob upoštevanju, da je na Obali najmanj tisoč neprodanih novih stanovanj, imajo v izolski občinski upravi dovolj razlogov za strah, da bo novo, še ne povsem zgrajeno naselje, še lep čas propadajoče »mesto duhov«.