Izposoja učbenikov tudi naslednje leto brezplačna

V proračunu je za njihovo prenovo namenjenih milijon evrov, a to ne bo dovolj.

Objavljeno
23. april 2015 18.46
reut_columbia
Sonja Merljak, šolstvo, M. Č., Delo.si
Sonja Merljak, šolstvo, M. Č., Delo.si

Na ministrstvu za šolstvo so se zaradi pereče problematike, povezano s prenovo učbenikov in dejstva, da številnim letos poteče veljavnost, sestali državna sekretarka Andreja Barle Lakota in predstavnika založnikov dr. Miha Kovač in Brane Nešovič.

Dogovorili so se, da bodo problematiko učbenikov, ki je bila še posebej po letu 2010 zelo zanemarjena, reševali postopno in celostno, je po sestanku povedal v. d. direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregor Mohorčič in dodal, so bili pogovori konstruktivni.

Zadovoljni so tako na ministrstvu kot založniki, saj s tem pogovorom dobivajo strategijo, ki naj bi dolgoročno rešila problem.

Neuradno smo izvedeli, da se bodo lotili prenove posameznih učbenikov – najverjetneje predvsem tistih za tretjo triado, kjer sicer učenci uporabljajo največ učbenikov. Založniki so predstavnikom ministrstva zagotovili, da imajo vse pripravljeno, da bo do prenove posameznih ubčenikov lahko tudi pravočasno prišlo.

Učenci si bodo v prihodnjem šolskem letu učbenike še naprej izposojali brezplačno.

Mohorčič je še povedal, da bodo prihodnji teden dali v proceduro pravilnik o upravljanju učbeniških skladov, šole pa bodo podrobnejše informacije dobile v okrožnici v začetku naslednjega meseca.

Podrobnejših informacij ta trenutek na ministrstvu niso dali, povedali pa so, da bodo problematiko učbenikov poglobljeno začeli reševati jeseni.

»Novi« stari učbeniki

Učitelji, starši in založniki že dalj časa opozarjajo, da so mnogi učbeniki v slabem stanju.

Učenci uporabljajo zastarele in ofucane učbenike, ki so večinoma stari šest pa tudi sedem, osem in devet, tisti za fiziko in tehniko  ponekod celo dvanajst let. Posamezni starši, ki ne želijo, da se njihovi otroci danes učijo, da je predsednik države Milan Kučan, valuta pa tolarji, učbenike kupijo sami; a da bo ironija še večja, ne morejo kupiti najnovejšega, ki je na voljo in ki je v skladu s prenovljenim učnim načrtom, ampak le »novega« starega, ki ga učitelj pač uporablja pri pouku.

V proračunu denarja za prenovo skladov tudi letos ni dovolj. Trenutno je prenovi učbeniških skladov namenjenih okoli milijon evrov, kar pa ne bo zadoščalo, zato ministrstvo in založniki iščejo ustrezne rešitve.