Izpoved obolele: Zaradi ošpic ob otroka

Kljub temu, da je bila cepljena z dvema odmerkoma, se je šest tednov noseča medicinska sestra okužila z ošpicami.

Objavljeno
05. januar 2018 21.29
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Marca 2015 se je na pediatrični kliniki po stiku z deklico z ošpicami okužila medicinska sestra. Zbolela je, čeprav je bila proti ošpicam cepljena z dvema odmerkoma, zadnjič okoli leta 1980. Meni, da ji je odpornost takrat verjetno padla, saj je bila noseča. Z imenom se ni želela izpostaviti, je pa bila pripravljena z javnostjo deliti bolečo izkušnjo v upanju, da bi se morda starši, ki dvomijo o cepljenju, odločijo drugače. Pri njej je bolezen zahtevala previsok davek.

Kakšni so bili prvi simptomi bolezni? Ali ste takoj posumili, da ste zboleli za ošpicami?

Prvi znaki so se pojavili dva tedna po stiku z obolelim otrokom. Bila sem zelo utrujena, vendar sem to pripisovala takrat šesttedenski nosečnosti. Tri dni pozneje sem dobila visoko vročino z mrzlico, ki je trajala samo eno noč. Zjutraj sem se zbudila brez vročine, po obrazu in prsnem košu pa sem imela polno izpuščajev. Po pogovoru s sodelavko sva posumili na ošpice. Takoj sem klicala na pediatrično kliniko, kjer so me usmerili na infekcijsko kliniko. Tam so mi vzeli kri za vse mogoče preiskave in mi naročili, naj pokličem naslednji dan, da izvem, kakšni so izvidi. Povedali so še, da moram ostati doma v izolaciji, prav tako moj partner in sin. Tako sem doma trepetala in čakala na naslednji dan, da izvem resnico. Spraševala sem se, kaj bo z mojim otročkom, kaj če so res ošpice, kaj bo z vsemi otroki, ki sem jih sprejela na kliniko, ko sem bila najbolj kužna, kaj če bo za koga od njih usodno ...

Ste bili zaradi diagnoze šokirani, glede na to, da ste bili precepljeni?

Samo teh besed se še spomnim: »Ošpice so.« Kako? Saj sem bila cepljena po programu! Nisem mogla verjeti, da sem zbolela za ošpicami in spet se mi je začelo postavljati na tisoče vprašanj.

Kako je potekala bolezen? Je bil njen potek blažji, ker ste bili cepljeni?

Ker bi lahko bila kužna tudi partner in sin, smo morali zaradi inkubacijske dobe v izolaciji ostati tri tedne. Na srečo se ni okužil nihče več, ker sem imela blago obliko bolezni in nisem bila močno kužna. Gotovo prav zato, ker sem bila cepljena. Zbolela sem verjetno zaradi zmanjšane imunosti med nosečnostjo. Je pa okužba z ošpicami terjala svoj davek. Na prvem ultrazvoku so mi rekli, da pri plodu ni srčnega utripa. Zgodilo se je prav to, česar sem se najbolj bala. Izgubila sem otroka. Najverjetneje je plod zaradi visoke vročine odmrl. Še en udarec, zaradi katerega čutimo posledice in jih bomo verjetno za vedno.

Česa vas je naučila ta preizkušnja?

Sem zagovornica cepljenja, ker je to edina varna in učinkovita metoda za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Najina otroka sta oba cepljena in niti enkrat nisva pomislila, da jih ne bi cepila. Zaradi cepljenja sem bolezen prebolela v blažji obliki in nikogar nisem okužila. Slovenija ni več varna pred nalezljivimi boleznimi, ker je precepljenost populacije nižja od 90 odstotkov. Iz lastnih izkušenj vem, da je večja verjetnost, da dobiš ošpice kot hud zaplet po cepljenju. Živimo v demokraciji in vsakdo se odloča po svoje. Pomisliti moramo predvsem na nosečnice, dojenčke in bolne otroke, ki ne smejo biti cepljeni zaradi vpliva na zdravje, ošpice pa so zanje lahko usodne. Zaupam v sodobno medicino, saj zaradi cepljenja številnih nalezljivih bolezni, zaradi katerih so ljudje nekoč hudo zbolevali, postali invalidi ali celo umirali, ne srečamo več. Jaz in moja družina smo zaradi neprecepljenosti populacije [deklica, od katere se je okužila, zaradi ocene njenega zdravnika ni bila cepljena] plačali visok davek. Kdo oziroma katera družina bo naslednja?

V Sloveniji imamo zelo dobro urejeno preventivno zdravstvo. Starši lahko cepijo svoje otroke brezplačno. Cepimo se lahko kadarkoli, nikoli ni prepozno. Vsi si želimo, da bi naši otroci odraščali v varnem okolju brez nevarnosti in tveganj. Glede na razmere pa naj vsak sam presodi, ali se bo cepil ali ne.