Izredna skupščina bo sklicana kljub posegu AZN

V jutrišnjem Uradnem listu RS bo objavljen sklic izredne skupščine Vzajemne. Zveza upokojencev bo tako v ponedeljek začela zbirati podpise, je napovedala predsednica Mateja Kožuh Novak.

Objavljeno
09. oktober 2009 10.35
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - V jutrišnjem Uradnem listu RS bo objavljen sklic izredne skupščine Vzajemne, je včeraj povedala Maruša Levec, namestnica urednice Uradnega lista RS. Na prvi pogled nepomembna informacija ni tako nedolžna; še v sredo je Boštjan Aver, predsednik uprave Vzajemne za medije izjavil: »Trudim se, da objavo izredne skupščine prekličem.« Njegov trud je bil zaman, saj so nam na Uradnem listu RS zatrdili, da bi bilo besedilo mogoče umakniti najpozneje v torek do 10. ure dopoldne (in ne v sredo, ko se je Aver trudil). Aver bi to moral vedeti. Zveza upokojencev (Zdus) bo tako v ponedeljek začela zbirati podpise, je napovedala predsednica Mateja Kožuh Novak.

Poseg Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) ta teden je nekoliko paradoksen, saj namerava vzeti stvari v Vzajemni v svoje roke ravno v času sklica izredne skupščine, a očitno se je AZN vendarle, čeprav nekoliko pozno, odzvala na nedopustno dogajanje v Vzajemni, ki je javnosti znano vsaj že od srede junija, ko smo o vnaprej podpisanih izjavah poročali mediji. Sklep senata AZN predvideva uvedbo prisilne uprave za devet mesecev z možnostjo podaljšanja na eno leto. Vzrok za ukrep? Nedelovanje nadzornega sveta zaradi vnaprej podpisanih odstopnih izjav dveh članov nadzornega sveta, zaradi česar je oteženo dobro poslovanje Vzajemne, piše v sklepu senata. Vzajemna ima osem dni časa za odgovor, nato pa lahko senat AZN še isti dan z odločbo postavi izredno upravo. Ali pa se odloči drugače in je ne postavi, če bi jo prepričali nasprotni argumenti Vzajemne.


Več v tiskani izdaji Dela