Izredni nadzor za odstrel volkulje Tie

Na Zavodu za gozdove Slovenije obžalujejo odstrel z ovratnico označene živali.

Objavljeno
25. september 2012 19.36
Posodobljeno
25. september 2012 19.40
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana - Zavod za gozdove Slovenije je zaradi ugotovitev podrobnosti okoliščin sicer legalnega odstrela mlade volkulje Tie iz Kočevskega roga (znašla se je na pašniku), ki so jo raziskovalci opremili s telemetrično ovratnico, odredil izredni strokovni nadzor.

Mlada volkulja Tia je bila ustreljena v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo na območju lovišča s posebnim namenom. Odstrel je bil sicer skladen s predpisi, pravijo, v izogib »podobnim neželenim dejanjem« pa so se na Zavod za gozdove Slovenije odločili, da v času trajanja projekta SloWolf do konca leta 2013 v loviščih s posebnim namenom ne bodo izvajali odstrela volkov, četudi bi predpisi to dovoljevali.

Tio so raziskovalci s telemetrično ovratnico opremili pred dvema mesecema in je bila še zadnji volk, ki so jo spremljali v okviru projekta Slowolf. Na Zavodu za gozdove Slovenije sicer obžalujejo odstrel z ovratnico označene živali. »Kaj je bil vzrok, da je nekdo streljal na volkuljo in ali so bila pri odstrelu upoštevana priporočila, ki ga je za časa dovoljenega odstrela lovskim organizacijam dala projektna skupina SloWolf, bo pokazal izredni strokovni nadzor. Že zdaj pa lahko trdimo, da je bila volkulja odstreljena v najslabšem primeru pomotoma in ne z namenom, saj je bila v sodelovanju s projektno skupino projekta SloWolf, nekaj mesecev prej odlovljena živa za potrebe raziskav projekta ravno s pomočjo zaposlenih v lovišču s posebnim namenom ‛Medved‛«, so sporočili z zavoda za gozdove.

Od 1. oktobra lani do konca septembra letos je bilo sicer zakonito odstreljenih 11 volkov od skupno 12, kolikor jih je lani za odstrel določilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Štirje so bili ustreljeni na območju kočevsko-belokranjskega lovsko upravljavskega območja, po trije na območju primorskega in notranjskega lovsko upravljavskega območja in eden na območju zahodno visoko kraškega lovsko upravljavskega območja. Poleg tega je enega volka povozil avto, enega so našli poginjenega, predvidevajo, da so ga pobili drugi volkovi. V mesecu septembru je odstrel volkov pri nas sicer dovoljen samo na pašnikih, medtem ko je bil po veljavnem pravilniku od oktobra lani so februarja letos bil dovoljen odstrel kjerkoli.