Izvolitev Ranta zelo vprašljiva

Premier Janša meni, da se bo tudi pri tokratnem predlogu predsednika Drnovška ponovil položaj, ko predlagani kandidat za guvernerja BS ne bo dobil potrebne večine glasov v DZ.

Objavljeno
13. februar 2007 19.21
Miro Cerar
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša pričakuje, da bodo vsi, ki imajo pristojnosti pri imenovanju guvernerja Banke Slovenije, ravnali odgovorno in državotvorno. Časa je še mesec dni in pol, zato ni potrebe po nobeni institucionalni krizi, je danes na novinarski konferenci ugotovil Janša, hkrati pa menil, da se bo tudi pri tokratnem predlogu predsednika republike Janeza Drnovška ponovil položaj, ko predlagani kandidat ne bo dobil potrebne večine glasov v DZ.

"Predsednik je ravnal po svoje," je dejal Janša ter pojasnil, da je Drnovšek kandidata za guvernerja Andreja Ranta predlagal v imenovanje državnemu zboru brez posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Janšo je sicer Drnovšek o novem predlogu obvestil, ta pa mu je predlagal posvetovanje s poslanskimi skupinami ter upoštevanje kandidatov, ki so se sami javili na razpis. "Nisem pa predlagal nobenega imena," je poudaril predsednik vlade.

Drnovšek še enkrat o kandidatih za guvernerja

»Tudi pri njih (v vladi op. p.) se bodo morali vprašati, kdo je odgovoren, kdo državotvoren. Postavljanje kandidatov samo po svoji meri in samo iz kroga svojih prijateljev zame ni državotvorno.« Tako je popoldne na vprašanje, kako komentira zadnji poziv premiera Janše k odgovornemu ravnanju glede imenovanja kandidata za guvernerja Banke Slovenije, za Delo odgovoril predsednik Drnovšek. V Zagorju se je udeležil literarnega večera o svojih dveh knjižnih uspešnicah.

Rant: Ponudbo sem sprejel, ker imam potrebne izkušnje

Če bo viceguverner BS Rant dobil potrebno podporo v DZ in bo imenovan za guvernerja centralne banke, bo politika banke usmerjena v zagotavljanje pogojev za izpolnjevanje nalog, ki jih ima Banka Slovenije v okviru Evrosistema in v skrb za finančno stabilnost, je danes pojasnil Rant. "Ponudbo sem se odločil sprejeti, ker imam potrebne izkušnje, ki izvirajo iz dolgoletnega dela na vodstveni funkciji viceguvernerja v Banki Slovenije," je dodal.

Rant, ki med koalicijskimi poslanskimi skupinami ne uživa podpore, za imenovanje pa potrebuje najmanj 46 glasov poslancev, je vsem poslanskim skupinam poslal obvestilo, da se je z njimi pripravljen srečati. Kot je pojasnil, sta se na pobudo odzvali poslanski skupini DeSUS in SD, s katerima se je tudi že srečal. Povabila drugih poslanskih skupin še pričakuje.

Na očitke poslanske skupine SDS, da ni primeren kandidat, odgovarja, da mu teče v Banki Slovenije, kjer je sicer zaposlen od leta 1991, že tretji mandat viceguvernerja. "Na to mesto sta me v tem obdobju predlagala dva guvernerja. Kot viceguverner sem sodeloval pri vseh pomembnih aktivnostih preteklega desetletja: reševanje vprašanj nasledstva, pogajanjih vstopa v Evropsko unijo, pripravah na uvedbo evra in vključevanju Banke Slovenije v Evrosistem," na očitke odgovarja Rant, ki je tudi član ekonomsko finančnega sveta ECOFIN in spremlja guvernerja na sestanke Sveta Evropske centralne banke kot njegov namestnik.

Vsem poslanskim skupinam je danes v informacijo in nadaljnjo uporabo poslal tudi dve gradivi, ki jih je pripravil za srečanje frankofonskih guvernerjev v Sofiji maja lani in za Evrokonferenco v Ljubljani januarja letos. "Iz njih so razvidni moji pogledi na nekatera ekonomska in finančna vprašanja v Sloveniji," je povedal Rant.

Predsednik države Drnovšek je Ranta s svojim predlogom, da ga želi državnemu zboru predlagati v imenovanje za guvernerja Banke Slovenije, seznanil 7. februarja. Rant mu je svoje soglasje sporočil 9. februarja, ko je Drnovšek predlog za njegovo kandidaturo tudi poslal v državni zbor.

SD podpira Ranta

Poslanska skupina SD bo podprla predloga predsednika Drnovška, naj DZ za guvernerja Banke Slovenije imenuje Andreja Ranta. Ima namreč vse potrebne strokovne kvalifikacije, da bo lahko uspešno opravljal delo, za katerega je predlagan, je danes na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Poslanska skupina SD se je z Rantom sestala danes, v sredo pa se bo Potrč sestal tudi z Drnovškom. Da predsednik k oblikovanju tako pomembnih kadrovskih predlogov ne povabi tudi poslanskih skupin, ni dobra praksa, je ocenil Potrč. Po njegovem mnenju bi bilo to koristno, čeprav ni obvezno.

Zato nimajo poslanske skupine po Potrčevih besedah nobene moralne pravice, da samo iz teh razlogov odklanjajo kandidaturo, ki jo je vložil predsednik države. Sprejemanje ali odklanjanje kandidature je lahko povezano le s kakovostjo kandidata ter strokovnimi in političnimi pogledi, ki jih ima posamezna stranka na kandidata, nikakor pa ne s tem, ali so bila posvetovanja opravljena, je poudaril Potrč.

Potrč obžaluje, da pri nas prihaja do tega, da je lahko za guvernerja imenovan samo tisti, h kateremu da soglasje predsednik vlade Janez Janša. "To je slabo merjenje moči dveh predsednikov na najbolj odgovornih mestih, pri čemer v tem konkretnem primeru Drnovšek opravlja svojo nalogo, Janša pa bi rad imel kadrovski monopol nad vsemi najpomembnejšimi kadri v Sloveniji," je dejal.

SLS še brez končnega mnenja glede Ranta

Poslanska skupina SLS še nima dokončno oblikovanega stališča do Drnovškovega predloga, naj DZ za guvernerja BS imenuje Ranta. "Gospoda Ranta bomo verjetno še povabili na razgovor, udeležil se bom tudi srečanja s predsednikom, menimo pa seveda, da bi lahko predsednik izbral boljše ime, boljšega kandidata," je povedal vodja poslanske skupine Jakob Presečnik in ponovil, da kljub temu v poslanski skupini dokončnega mnenja še nimajo.

Peče nasprotuje imenovanju Ranta

Vodja poslanske skupine SNS Sašo Peče je izrazil nasprotovanje imenovanju Ranta za guvernerja Banke Slovenije. Kot je povedal gre za človeka, ki je doslej že sodeloval pri politiki centralne banke in dodal, da do njega goji enake zamere kot do sedanjega guvernerja Mitje Gasparija. Gre za neaktivnost pri prodaji Nove Ljubljanske banke belgijski KBC, do katere po mnenju poslanca SNS ne bi smelo priti. Kot je še dodal, se boji, da se bo enako zgodilo z Novo kreditno banko Maribor.

O vprašanju institucionalne krize do katere bi po mnenju nekaterih prišlo, če novi guverner ne bo izvoljen, je Peče povedal, da v institucionalno krizo ne verjame, saj bi to pomenilo, da imamo neke vrste osebne institucije oziroma, da je Banka Slovenije odvisna od enega samega človeka. To pa po mnenju Pečeta ni točno. Poslanec SNS je še dodal, da skušajo z institucionalno krizo nekateri posamezniki, ki imajo individualne interese, ustrahovati javnost.

NSi ne bo podprla Ranta

Tudi poslanska skupina NSi ne bo podprla Drnovškovega predloga. Pričakovali so namreč, da bo Drnovšek najprej zaključil prvi krog poziva k prijavi kandidatov za guvernerja, v katerem sta se prijavila dva kandidata, je danes na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

V NSi obžalujejo, da Drnovšek ni povabil na pogovor tudi drugega prijavljenega kandidata za guvernerja - poleg sedanjega guvernerja Mitje Gasparija še člana sveta Banke Slovenije Boštjana Jazbeca ter ga predlagal v imenovanje DZ, potem ko Gaspari ni dobil potrebne podpore. "To so naši razlogi, zakaj ne moremo podpreti Ranta za guvernerja Banke Slovenije," je pojasnil Horvat.