Izvolitev še visi v zraku

Kako bodo glasovali poslanci največje vladne stranke SDS v zvezi s predlogom predsednika države, da na prosto mesto ustavnega sodnika imenuje dr. Franc Grada, ni mogoče napovedati.

Objavljeno
24. januar 2007 06.45
Dr. Franc Grad
Ljubljana – Kako bodo glasovali poslanci največje vladne stranke SDS v zvezi s predlogom predsednika države Janeza Drnovška, da na prosto mesto ustavnega sodnika imenuje dr. Franc Grada, profesorja ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti, po včerajšnjem dopoldanskem srečanju Grada s poslansko skupino ni mogoče napovedati.

Če kandidature Franca Grada na tajnem glasovanju na seji državnega zbora, ki se začne 29. januarja, ne bo podprl noben poslanec SDS, bi utegnila biti njegova izvolitev – zanjo potrebuje 46 glasov podpore – zelo negotova. Po pogovoru, ki ga je Grad označil za strokovno utemeljenega in je potekal za zaprtimi vrati ter je trajal slabo uro, so iz poslanske skupine SDS le sporočili, da je bila Gradova predstavitev korektna in profesionalna, da pa poslanci SDS še niso sprejeli dokončne odločitve o morebitni podpori. Poslanci naj bi glasovali, kot smo neuradno izvedeli, po svoji vesti. Več odgovorov bo morebiti jasnih po današnji seji mandatno-volilne komisije, na kateri bodo poslanci odločali o Drnovškovem predlogu.

Prejšnji teden so podporo Gradu napovedali v LDS, SD in DeSUS, iz SLS so sporočili, da do nje nimajo zadržkov, SNS pa je povedala, da Grada ne bo podprla. V NSi so sklenili, da bodo vztrajali pri svoji prvotni odločitvi, to je, da za ustavnega sodnika podprejo kandidaturo vodje zakonodajnopravne službe državnega zbora Miroslava Mozetiča, ki se je poleg višjega predavatelja na koprski fakulteti za management dr. Boruta Stražišarja in vrhovnega sodnika Jana Zobca odzval na poziv predsednika države k vložitvi kandidatur za prosto mesto ustavnega sodnika. To se bo sprostilo konec marca, ko se sodnici dr. Dragici Wedam Lukić izteče devetletni mandat.

Preberite v današnjem tiskanem Delu!