Izvoz pomladi: slovenski zvončki za Angleže

Dr. Jože Bavcon je o slovenskih zvončkih predaval na prireditvi Galanthus Gala v Tavistocku.

Objavljeno
26. februar 2012 09.50
Jasna Kontler Salomon, znanost
Jasna Kontler Salomon, znanost

Botanični vrt Univerze v Ljubljani nas vsako leto navdušuje tudi z belimi planjavami zvončkov. Za to ima gotovo zasluge tudi direktor te institucije, dr. Jože Bavcon, ki je že od otroških let velik ljubitelj teh svojevrstnih cvetlic ter je nenehno na lovu za novimi vrstami. Nič čudnega torej, da so slovenski zvončki zaskominali tudi Angleže.

Bavcona so pred nekaj dnevi povabili na Galanthus Gala, angleško tradicionalno prireditev, posvečeno zvončkom. Tam je predstavil slovenske zvončke, njegov angleški kolega Dowling Monroe pa moderne rumene zvončke. Bavcon pravi, da je bilo to vabilo zanj velika čast. Sicer pa ga Angleži že poznajo, saj je bil članek o naših navadnih malih zvončkih objavljen v knjigi, ki jo je izdalo angleško Kraljevo hortikulturno združenje.

»Ta dogodek je vsako leto v drugem delu Anglije. Lokacijo izberejo glede na vrtove v bližini, kjer je mogoče zvončke videti v naravi. Na to prestižno prireditev je prišlo veliko ljubiteljev iz Danske, Nizozemcev in Nemcev, pa seveda Angleži iz različnih delov Anglije. Udeleženci dobijo tri izbrana predavanja, imajo možnost, da kupijo zvončke na posebej pripravljeni prodajni razstavi in za dodatno plačilo naslednje dni obiščejo dva ali tri izbrane vrtove. Kljub za nas visoki ceni je bila velika dvorana kolidža Keely College Tavistock v Devonu polna.

Med predavanji pripravijo tudi dražbo nekaterih zvončkov, ki jih podarijo posamezni gojitelji. Samo pred mojim predavanjem je v manj kot minuti cena enega od takih narasla z 10 na 120 funtov, pa to še ni bila najvišja cena za eno rastlino. Navdušenje po mojem predavanju je bilo neverjetno. Če bi imel na voljo zvončke za prodajo, bi takoj ostal brez njih. So pa bili navdušeni nad našima knjigama o zvončkih, malo knjižico so kupovali za darila, kar po več skupaj. Doslej je izšel že drugi ponatis prve izdaje. Večino knjig smo prodali v tujino,« nam je povedal Bavcon.

V Sloveniji, kjer se lahko nagledamo zvončkov – menda ne raste nikjer v Evropi toliko zvončkov na prostem kot ravno pri nas –, si je težko predstavljati, da je ta rastlina lahko prava atrakcija. Je pa vedno večji problem, da zvončke ogrožajo vremenske spremembe, v Angliji zadnja leta vsako leto pomrzne precejšnje število teh sicer proti mrazu odpornih rastlin.