Jadralci z Obale bodo dobili dom

Center vodnih športov pri Bernardinu ima gradbeno dovoljenje. Župan obljublja začetek gradnje prihodnje leto.

Objavljeno
10. oktober 2013 21.59
Dom vodnih športov Portorož
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Občina Piran ter Mladinski in športni center Piran bosta že letos začela graditi nov dom vodnih športov pri Bernardinu. Za to so se odločili tri leta po sprejetju občinskega podrobnega prostorskega načrta in štiri mesece po pridobitvi gradbenega dovoljenja za dom.

Na zemljišču pri Bernadinu, ki meri 6400 kvadratnih metrov, je največji jadralski center na Obali, ki združuje tri pomembne jadralske klube, v katerih deluje več kot 150 jadralcev. To so Jadralni klub Pirat, Športno društvo Piran in surferski klub Keka. Občina je od Olimpijskega komiteja Slovenije že pridobila licenco za status regijskega panožnega centra. Še letos bodo kupili montažni šotor, kamor bodo preselili opremo iz lesenega hangarja, ki ga uporabljajo piranski jadralci že pol stoletja in ga bodo predvidoma v začetku prihodnjega leta porušili.

Pričakujejo zasebni kapital

Za gradnjo novega doma vodnega športa bodo v občini morali zbrati 1,8 milijona evrov, pomemben delež denarja bo šel za ureditev zunanjih površin in komunalne infrastrukture, saj je potrebno poskrbeti za nov obalni zid in dvig površine jadralskega centra, ki jo ob najvišjih plimah zalije morje. Peter Bossman je včeraj povedal, da natančnega začetka gradnje ne more napovedati, dokler ne bo jasna finančna konstrukcija. Občina pričakuje pomemben delež sredstev ministrstva za šolstvo in šport in Fundacije za šport, poleg tega pa tudi pomemben delež zasebnih vlaganj, saj bodo imeli v prvem nadstropju doma okrepčevalnico in štiri poslovne lokale. Del sredstev – predvsem za komunalno infrastrukturo in ureditev – pa bo morala prispevati tudi občina.

Center ne bo ograjen

Kakšni bodo deleži posameznih soinvestitorjev, včeraj še ni bilo jasno. Občina je zagotovila 40.000 evov za rušitev starega hangarja in postavitev montažnega objekta za začasno spravilo najnujnejših plovil in opreme. Pomembna novost novega doma jadralnih športov bo tudi to, da območje ne bo več ograjeno, pač pa bo s severne strani ob cesti urejen širši pločnik in kolesarska pot, ob morju pa sprehajalna pot in primernješi dostop jadralcev do morja. Stanka Pustoslemšek iz PIA Studia, ki je izdelal projekte, je povedala, da bi bil dom lahko zgrajen v enem letu in da bo v njem dovolj prostora za spravilo večine optimistov in drugih tekmovalnih jadrnic. Poleg tega bodo dobili večnamenski prostor za pripravo in izvedbo regat, tri pisarne, sanitarije, garderobe in gostinski oziroma družabni prostor s teraso.

Center bo primeren za priprave vrhunskih športnikov in za organizacijo večjih mednarodnih regat, zato bo hkrati pomembna tudi turistična infrastruktura, saj jadralci pomagajo podaljševati turistično sezono.