Jagland o oceni slovenskega predsedovanja

Na obisku v Sloveniji je novi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland. Z zunanjim ministrom Žbogarjem sta ocenila polletno slovensko predsedovanju odboru ministrov Sveta Evrope, ki gre počasi h koncu

Objavljeno
06. november 2009 13.00
Branko Soban
Branko Soban
Ljubljana - V Ljubljani se danes mudi novi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland, nekdanji norveški premier, zunanji minister in predsednik stortinga (parlamenta). Na ta položaj je bil izvoljen konec septembra v Strasbourgu. Thorbjørn Jagland, ki je še vedno tudi predsednik odbora, ki podeljuje Nobelove nagrade za mir, se je dopoldne udeležil otvoritve mednarodne konference o obnovi kulturne dediščine v jugovzhodni Evropi, nato pa se je sestal s slovenskim vrhom. Sprejeli so ga predsednik Danilo Türk, premier Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar in zunanji minister Samuel Žbogar. Z zunanjim ministrom sta ocenila polletno slovensko predsedovanju odboru ministrov Sveta Evrope, ki gre počasi h koncu. Slovenija bo namreč 18. novembra štafetno palico predala Švici.

V Ljubljani se je včeraj in danes mudila tudi Catherine Lalumie`re, nekdanja generalna sekretarka Sveta Evrope. To organizacijo je vodila v najbolj prelomnih letih, v času od 1989 do 1994, ko je ta prva panevropska organizacija medse sprejela nove, mlade demokracije iz nekdanje Srednje in Vzhodne Evrope. Prav zaradi njenih zaslug za takratno podporo in pomoč Sloveniji pri pridruževanju Svetu Evrope jo je predsednik republike Danilo Türk odlikoval z zlatim redom za zasluge.