Jakopina bosta po Seawayu še ob hotele

Hotel Bellevue in hostel Pod Voglom sta bila pri KD zastavljena za zavarovanje posojila in ju bodo prodajali na dražbi.

Objavljeno
13. februar 2017 21.32
SLOVENIJA LJUBLJANA 22.02.2013 Japec Jakopin ustanovitelj podjetja Seaway FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Blaž Račič
Blaž Račič
Ribčev Laz – Po stečaju Seawaya bosta brata Jakopin ostala tudi brez dveh bohinjskih hotelov. Seaway je pred leti pri KD Group najel posojilo in ga zavaroval s premoženjem njune družbe Finadria, ki je lastnica hotela Bellevue in hostla Pod Voglom. Seaway dolgov ni poravnal, zato bodo oba objekta družbe Finadria 10. marca prodajali na dražbi.

Razpisane dražbe se je še najbolj razveselil župan Bohinja Franc Kramar, ki pravi, da bo dražba na radovljiškem okrajnem sodišču korak naprej pri reševanju vprašanja propadlih in zaprtih hotelov v Bohinju. Poleg hotela Bellevue bratov Jakopin sta zaprta še hotela, ki ju lastniško obvladuje Zmago Pačnik; Zlatorog, v katerem se je leta 2014 vdrla streha nad hotelskim bazenom, po novem pa tudi hotel Bohinj.

Kramar čaka Počivaška

»Žal,« je na vprašanje, ali se bo občina potegovala za nakup hotela na dražbi, odgovoril župan. Pravi, da zdaj čaka odgovor ministra za gospodarstvo Zdravka Počivavška, ki mu je pred kratkim predlagal, da bi hotel odkupila država. Župan pravi, da si ne želi lastnika, ki bo špekuliral s premoženjem, ampak lastnika, ki bo vlagal v hotelske namestitve.

Ali se bo županu nasmehnila sreča in bodo na dražbi Bohinjci le dobili odločnejšega, predvsem pa premožnega investitorja, nepremičninski posrednik Borut Kordež iz družbe Makler Bled pravi, da tega ni mogoče napovedati. Po njegovem je zlasti hotel Bellevue s pripadajočo depandanso in zemljiščem, katerega vrednost je cenilec ocenil na 863.000 evrov in bo na dražbi na prodaj za 610.000 evrov, lahko zanimiva poslovna priložnost.

Japec Jakopin, ki je še pred kratkim sam prodajal hotel Bellevue za tri milijone evrov, pravi, da so se na ponudbo odzvali zlasti tuji investitorji iz Rusije in Ukrajine, vendar prodaje (še) ni bilo. Dejal je, da teh investitorjev ne zanimajo investicije v hotele, ampak bi radi prevzeli že utečen hotelski posel. Kordež poudarja, da je zdaj za investitorja, ki ima denar, pravi čas za nakup nepremičnine v Bohinju na atraktivni lokaciji. »Razmere so ugodne za investitorja, ki ima ambicije in načrte za vlaganje v turizem,« pojasnjuje Kordež.

Za najemnika predrag

Kot je leta 2012 povedal Jakopin, je do hotela Bellevue in hostla Pod Voglom prišel tako, da je »opredmetil premoženje« v družbi Dunis Zmaga Pačnika. Jakopin je tedaj naročil celovito analizo stanja hotela in tamkajšnjega turizma in nato ocenil, da bi moral samo v hotel Bellevue vložiti do deset milijonov evrov, medtem ko bi bilo treba v celotni bohinjski turizem vložiti od 150 do 200 milijonov evrov. Denarja za vlaganje Jakopina nista imela.

Za zdaj v Bohinju pomembnejših kupcev turističnih kapacitet ni – z izjemo neznanih kupcev z Britanskih Deviških otokov, ki so lani odkupili terjatev DUTB do družbe MPM Boštjana Čokla, lastnice Bohinj eco hotela v Bohinjski Bistrici. Potencialno bi nakup hostla Pod Voglom zanimal tudi dolgoletnega najemnika Boruta Jurkoviča iz podjetja Pac sport, vendar je zanj 800.000 evrov, kolikor je določena izklicna cena za hostel skupaj z zemljiščem in bližnjo depandanso, previsok znesek, čeprav jo je cenilec ocenil na na 1,1 milijona evrov. Lani, ko je bila dobra sezona, so ustvarili dobrega pol milijona evrov prihodkov, vendar je iz tega prometa nemogoče odkupiti hostel, pravi Jurkovič. »Z veseljem bi še naprej delal tu, nisem pa prepričan, da bi se bil zato pripravljen zadolžiti,« je še dejal.