Jalovo iskanje rešitev ali resen opomin ministru

Po peticiji Evrope Donne se je oglasilo še društvo Živa, ki opozarja na predolge čakalne dobe za postopek umetne oploditve - od prvega obiska pri specialistu do umetne oploditve lahko mine tudi nekaj let.

Objavljeno
12. marec 2007 07.15
Andrej Bručan
Ljubljana – V manj kot tednu dni si je minister za zdravje Andrej Bručan vsaj posredno prislužil kar dva opomina, če aktualno dogajanje v slovenskem zdravstvu in v zdravstveni politiki ocenjujemo samo iz zornega kota civilne družbe oziroma zavarovancev ali pacientov, naveličanih nenehnih prošenj in opozarjanja brez pravega odmeva.

Združenje za boj proti raku dojk Evropa Donna je ravno ob dnevu žena spisalo in podpisalo peticijo zato, ker še vedno nimamo programa za zgodnje odkrivanje raka dojk (o tem danes podrobneje pišemo na strani Zdravje), pa tudi zaradi neurejenih razmer na onkološkem inštitutu, pri katerih lahko ministrstvo kot investitor prispeva k pospešenemu reševanju.

Na predvečer dneva mučenikov pa je društvo Živa, ustanovljeno z namenom informiranja o preprečevanju in zdravljenju neplodnosti, opozorilo javnost na – po njihovi sodbi – alarmantno stanje zaradi nedopustno dolge čakalne dobe pri postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) v mariborski bolnišnici.

»Peticijo smo prvotno naslovili na ministrstvo za zdravje, s prošnjo, da bi vsem neplodnim parom omogočili optimalno zdravljenje,« pojasnjuje predsednica Žive Eva Cerkvenik in dodaja, da po več kot enem mesecu še vedno niso dobili nobenega odgovora.

Kakor opozarjajo v društvu, lahko od prvega obiska pri specialistu do tega, da par pride na vrsto za prvi postopek umetne oploditve, mine tudi nekaj let.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela!