Jandroković na forumu na Bledu?

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković se naj bi udeležil strateškega foruma naslednji vikend na Bledu. Razpravljali naj bi o gospodarski krizi, energetski varnosti in regionalni stabilnosti.

Objavljeno
21. avgust 2009 13.55
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković se naj bi udeležil strateškega foruma, ki bo 30. in 31. avgusta potekal na Bledu, so  povedali tako na slovenskem kot hrvaškem zunanjem ministrstvu. O tem, ali se bo Jandroković ob robu foruma sešel s slovenskim kolegom Samuelom Žbogarjem, pa na ministrstvih niso želeli govoriti.

 

Kot so pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu, je Jandroković načelno sprejel povabilo na forum, na katerem bodo visoki gostje med drugim razpravljali o gospodarski krizi, energetski varnosti in regionalni stabilnosti, tako da se ga bo verjetno udeležil. Na forumu bo sodeloval tudi slovenski politični vrh, poleg ministra Žbogarja še predsednik DZ Pavle Gantar, premier Borut Pahor in predsednik Danilo Türk.

 

Jandroković bo, če se bo dejansko udeležil foruma, prvič v Sloveniji po prvem srečanju premiera Boruta Pahorja s hrvaško kolegico Jadranko Kosor 31. julija na dvorcu Trakošćan. Takrat sta premiera napovedala bolj intenzivno sodelovanje, tudi obeh zunanjih ministrov, ki pa naj bi bilo bolj skrito pred očmi javnosti.

 

Pahor in Kosorjeva sta po pogovorih na dvorcu Trakošćan povedala še, da sta dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanja nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU in meje med državama. Podrobnosti nista razkrila, povedala sta le, da naj bi strani podrobnosti dogovorili do jeseni, ko naj bi se znova sestala, tokrat v Sloveniji.

 

O vsebini dogovora se je nato v slovenskih in hrvaških medijih pojavilo nekaj ugibanj, ki pa jih ne uradna Ljubljana niti uradni Zagreb nista želela komentirati v skladu z dogovorom premierjev, da strani ne bosta javno govorili o podrobnostih srečanja.