Janša: Po 15. juniju vse meje še ne bodo odprte

Predsednik vlade Janez Janša na RTV Slovenija, protestniki pa pred nacionalno televizijsko hišo.

Objavljeno
28. maj 2020 19.40
Posodobljeno
28. maj 2020 22.38
Janez Janša bo gost televizijskega intervjuja na RTV Slovenija. FOTO: Tadej Regent
A. V., Š. J., STA
A. V., Š. J., STA
Predsednik vlade Janez Janša je v zadnjih tednih že dal nekaj intervjujev, a tokrat je stopil pred televizijsko kamero prvega programa RTV Slovenija, državne televizije, ki jo že dolgo javno blati.

O televizijskem intervjuju na RTV so se sprva dogovarjali za drugo polovico junija (15. ali 22.), sedaj je na hitro padla odločitev, da Janša na RTV nastopi danes ob 20. uri. Uro kasneje je na prvem programu še pogovor z opozicijo.


 

»Naš problem je, da smo sosedje Italije«


»Situacija je zapletena. Okužbe so resda pod nadzorom, a okužbe se vseeno pojavljajo, zato moramo biti previdni,« je uvodoma dejal Janez Janša in nadaljeval o odprtju meja. »Odprtje meja je dvostranski dogovor. Naš problem je, da smo sosedje Italije, kjer je žarišče in se okužbe zmanjšujejo počasneje. Meje se bodo odpirale, ko se bo stanje izboljšalo, čeprav po 15. juniju vse meje še ne bodo odprte.«

Premier je poudaril, da so Schengensko območje pričeli ogrožati že migranti. »Ta problem ni rešen. Avstrijci pravijo, da vojske na meji nimajo samo zaradi virusa, ampak tudi zaradi migracij. Morda bi se lahko s Hrvaško dogovorili za varovanje meje z Bosno in Hercegovino,« je povedal Janša in preusmeril pozornost od uradnih podatkov, ki razkrivajo, da migracije v resnici niso težava. »Pri nas migracije so problem, ker preko Slovenije občasno preide večja skupina ljudi do Italije, kjer mislijo, da pri nas nekdo zamiži na eno oko.«
 

»Gre za izolacijo virusa, ne človeka. Virus nima zasebnosti.«


Janša je vnovič zagovarjal aplikacijo za sledenje okužbam. »Z aplikacijo bi lažje nadzorovali širjenje okužb. Upam, da bo to pri nas šlo skozi, ko bomo imeli dogovor na ravni Evropske unije,« je dejal. O nevarnosti kršenju zasebnosti pa navrgel: »Gre za izolacijo virusa, ne človeka. Virus nima zasebnosti.«

Ukrep čakanja na delo bo podaljšan za en mesec, je napovedal Janša. Spomnimo, da so si podaljšanja tega ukrepa želeli v velikem delu slovenskega gospodarstva. »Podaljšano bo obdobje subvencioniranega čakanja na delo in potem še za skrajšani delovni čas,« je rekel in pristavil, da pri črpanju evropskih sredstev pogoje zaostrujejo države, ki dajejo in so neto plačnice.

Pri spremenjeni zakonodaji, ki močno onemogoča delo nevladnih organizacij na področju varovanja okolja, je Janša odvrnil, da vladni namen ni kršenje ekoloških standardov. »Stvari hočemo rešiti v realnem času. Slovenija je unikum. Potem ko je nekdo že izpolnil vse pogoje za gradbeno dovoljenje, nekdo drug potem ustanovi nevladno organizacijo in se pritoži, stvari pa stojijo,« je dejal, o nevladnih organizacijah pa pristavil: »Samo zavlačevati ne bodo mogle.«

O političnem stanju je poudaril, da se morajo v vladi boriti na dveh frontah. »Prva je, da dokončno obvladamo prvi val epidemije in preprečimo drugega, hkrati pa moramo sprejemati ukrepe za blaženje posledic. Pogovarjali smo se, kako se organizirati in ob tem izpolniti nekatere obljube iz koalicijske pogodbe, čeprav so mnoge zaradi epidemije padle v vodo.«

Janša je sicer na twitterju sporočil, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za načrte slovenske vlade o izdaji turističnih bonov.
 

Premier zavrnil ugibanja o rekonstrukciji vlade


V pogovoru za TV Slovenija je predsednik vlade zavrnil ugibanja o rekonstrukciji vlade, dejal je, da o tem ne razmišlja. Želi si čim večjega sodelovanja v partnerstvu za razvoj, ki bo vzpostavljeno v vsakem primeru. Poudaril je tudi, da je koalicija trdna, in zavrnil medijske špekulacije o izgubi zaupanja v ministra za zdravje Tomaža Gantarja

Pojasnil je tudi, da je Slovenija z načrtom EU za okrevanje dobila več manevrskega prostora za podaljšanje nekaterih ukrepov. Glede tretjega protikoronskega paketa, ki ga bo v petek na izredni seji potrjeval DZ, je opozoril na nujnost njegove uveljavitve do ponedeljka. 

Janša upa, da bo kmalu prišlo do rahljanja omejitvenih ukrepov na slovenski meji z Avstrijo, ki pa, kot je poudaril, izpostavlja tudi migrantsko problematiko. Napovedal je okrepitev policijske navzočnosti na meji s Hrvaško v prihodnjih dneh in ponudil pomoč Hrvaški, da bolje zavaruje svojo mejo z BiH.

Kot poudarja, se mora Slovenija zdaj pripraviti na možnost drugega vala epidemije, zato vladaizdeluje državni načrt za epidemijo, v katerem bo natančno določeno, kakšne morajo biti zaloge zaščitne opreme, na koliko časa jih je treba nabavljati in kako se nad nabavami izvaja nadzor.
 

Intervju v terminu Tarče


Pomenljivo je, da gre za isti termin, ko je večkrat na sporedu oddaja Tarča, saj je ravno ta oddaja v zadnjih tednih razkrila številne sporne prakse pri nakupu zaščitne opreme. V oddaji je nastopil žvižgač in uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, njegove trditve pa so najbolj očrnile gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in mnoge druge, ki so blizu sedanji vladi.

image
V oddaji Tarči sta se soočila slovenski žvižgač Ivan Gale in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTO: RTV Slovenija


Spomnimo: minister Počivalšek naj bi pri Zavodu za blagovne rezerve posredoval za sklenitev pogodbe z družbo Geneplanet za dobavo medicinskih ventilatorjev v vrednosti osem milijonov evrov, še preden je podjetje posredovalo bančno garancijo za posel. Razkrili so tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Vsi vpletenost zanikajo, Počivalšek bo svojo nedolžnost branil v parlamentu med interpelacijo.

V oddajo Tarča so sicer vabili tudi predsednika vlade, toda Janša je vabilo zavrnil. Sprejel je sodelovanje v samostojnem intervjuju, danes ga je spraševala Tanja Starič, pogovor z opozicijo pa Tanja Gobec.

Opozicija ne bo sprejela partnerstva za razvoj


Vladna koalicija je strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Kot je v pogovoru na Televiziji Slovenija povedal premier Janeza Janša, gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008.

Koordinator Levice Luka Mesec je v pogovoru z opozicijo na Televiziji Slovenija povedal, da so predlog sporazuma prejeli, a v stranki ocenjujejo, da ne »potrebujemo sporazuma z vlado, ampak alternativo oblasti in na tem bomo delali«. V SAB po besedah predsednice Alenke Bratušek sporazuma še niso videli, že zdaj pa vladi vrača žogico: »Vložili smo že kar nekaj predlogov. Naj jih podprejo, pa se lahko pogovarjamo.« V SNS pa bodo po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča sporazum podpisali. »Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati pesek pod kolesa,« je pojasnil odločitev.

Tudi sicer so predstavniki opozicije Marjan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek in Luka Mesec kritizrali delo vlade, hvalil pa jo je Zmago Jelinčič. STA


image
Prihod politikov na RTV so spremljali protesti. FOTO: Voranc Vogel

 

Pred RTV protestniki


Ko je postal jasno, da bo imel Janša televizijski intervju, so se zganili protestniki in prišli pred nacionalno televizijsko postajo in tako izrazili nezadovoljstvo, nad tem, da v terminu oddaje Tarča na Televiziji Slovenija gostuje premier Janez Janša. Zbralo se jih je okoli štirideset, vhod v stavbo so varovali policisti. 

Številne družbene iniciative velik protest napovedujejo spet za jutri, ko bodo slovenska mesta ponovno zasedli protestniki na kolesih, več tisoč jih bo v Ljubljani.



image
Policisti so varovali vhod na RTV. FOTO: Voranc Vogel