Janković bo odločitev o kandidaturi sporočil jutri

Javno podporo so mu prišli izrazit Žiga Debeljak, Milan Kučan, Lojze Ude, France Bučar, Jože Mencinger in drugi.

Objavljeno
10. oktober 2011 11.08
Posodobljeno
10. oktober 2011 11.25
Tanja Starič, Marko Pečauer, notranja politika
Tanja Starič, Marko Pečauer, notranja politika

 

Ljubljana – France Bučar, nekdanja predsednika Janez Stanovnik in Milan Kučan, prva moža Mercatorja, nekdanji in sedanji, Miran Goslar in Žiga Debeljak, zdravnik Rajko Kenda, pesnica Svetlana Makarovič, režiser Branko Djurić - Djuro, olimpijec Iztok Čop; skupaj 25 uglednih posameznikov je v ljubljanski mestni hiši točno opoldne pozvalo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, naj sodeluje na decembrskih parlamentarnih volitvah.

Janković se jim je zahvalil, a uradne privolitve še ni dal. Odločitev bo sporočil jutri popoldne na Kongresnem trgu v Ljubljani, saj bi se prej rad pogovoril s sodelavci in člani liste v mestnem svetu.

Koordinatorica »spontanega« srečanja na Magistratu je bila nekdanja ljubljanska županja Nuša Kerševan. »V slovenski politiki manjka sposobnih in učinkovitih menedžerjev. Zoran Janković to je. To lahko potrdim iz osebnih izkušenj, saj sem bil skoraj pet let njegov sodelavec,« je po srečanju povedal Žiga Debeljak, ki sam – kot je zagotovil – nikakor ne bo vstopil v politiko. »Sposobnost Zorana Jankovića in neobremenjenost s strankarskimi političnimi opredelitvami sta njegovi prednosti, za Slovenijo pa je to po moji sodbi dobra priložnost,« pa je svojo podporo argumentiral Milan Kučan.

Janković še razmišlja

Med pobudniki je tudi Renata Bruskole, ki pa za zdaj ostaja članica poslanske skupine SD. Drugih aktivnih politikov na sestanku ni bilo. Janković ni potrdil domnev, da bo ustanovil stranko, je pa priznal, da ga mesto poslanca v resnici ne zanima. To lahko pomeni, da ne bo nastopil na volitvah, da pa bo kandidat za mandatarja, s predlogom konkretnih projektov, morda pa tudi z ministrsko ekipo.

Janković je izključil povolilno koalicijo z Janezom Janšo. »Ne izzivam ga in me ne motivira. Janez Janša je imel svoja štiri leta. Pokazal je, kaj zna in česa ne zna,« je dejal. Nepravilnosti, ki jih pripisujejo njegovim sinovom, šteje kot del predvolilne tekme. »Človek gotovo ne odgovarja za ravnanja svojih polnoletnih otrok,« pa je menil Kučan, ki je obenem priznal, da so ti očitki »seveda problem«. »Verjamem, da ga bo Janković znal urediti in da se bodo tudi sinovi zavedali odgovornosti, ki jo imajo do očeta,« je dejal.

Kučan: Priložnost za Slovenijo

»Slovenija si v sedanjih razmerah ne more privoščiti neuspešne vlade, ne more si privoščiti, da se ne bi osredinila na ključne probleme, še najmanj pa si sme privoščiti ujetost v strankarska in politična preigravanja ter blokado odločanja. Potrebujemo pragmatično vlado, ki bo znala določiti prednostne naloge in učinkovito reševati konkretne probleme, ki se torej ne bo ukvarjala z ideologijo in preteklostjo,« je svoje sodelovanje v pobudi za Jankovićevo sodelovanje na volitvah pojasnil Milan Kučan. Priznava, da Janković nima dovolj izkušenj na nekaterih vladnih področjih, a verjame, da bo znal poiskati tiste, ki to znanje imajo, da bo znal vzpostaviti socialni dialog in priti do premišljenih odločitev.

Kučan se je odzval tudi na trditev Janeza Janše, da Janković ne prinaša na slovensko politično prizorišče nič novega. »To je mogoče celo res - če odmislimo rezultate, ki jih lahko pokaže, teh pa ne more kar tako kdor koli prinesti na politično prizorišče. Je pa nenavadno, da o tem govori človek, ki je 25 let, odkar je kandidiral za predsednika socialistične mladine, v srčiki slovenskega političnega prizorišča.«

»Čas je za alternativo«

In kaj o razlogih za poziv Jankoviću pravijo drugi pobudniki? Mateja Kožuh Novak, predsednica upokojenske zveze, pravi, da upokojenci iščejo nekoga, ki bi našo državo znal potegniti iz krize. »Menim, da je gospod Janković s svojim županovanjem dokazal, da to zna.«

Renata Brunskole, poslanka SD in metliška županja, ugotavlja: »Časi so takšni, da je treba najti alternativo, jaz pa sem vedno človek, ki si želi nadaljnjega razvoja.« Sama namerava ostati poslanka SD do konca mandata, potem pa razmišlja o nastopu na Jankovićevi listi. To, da ona zapušča SD, ni nobeno presenečenje, pravi, sicer pa ne ve za to, da bi še kdo drug odhajal iz poslanske skupine SD.

Lojze Ude, nekdanji ustavni sodnik, pa pravi, da Jankovića podpira predvsem zaradi strahu pred volilno abstinenco. »Veliko ljudi se je naveličalo sedanjih strank.« Glede nezdružljivosti poslanske in županske funkcije pa je, kot pravi, zakonodaja jasna: županu mandat preneha takrat, ko je potrjen na državni ravni. »Kako naj ravna prej, pa je stvar etike.«

V video posnetkih si lahko ogledate izjavi Zorana Jankovića in nekaterih uglednih državljanov, ki so izrazili podporo kandidaturi Jankovića.