Janković bo zamenjal vse nadzornike

Župan Janković je kot največji lastnik javnega Holdinga Ljubljana pozval vse politične stranke, naj predlagajo kandidate za nov nadzorni svet Holdinga.

Objavljeno
22. februar 2007 07.00
Ljubljana – Na politično-gospodarskem prizorišču v Ljubljani se obetajo nove kadrovske menjave. Župan Zoran Janković je namreč kot največji (več kot 80-odstotni) lastnik javnega Holdinga Ljubljana, ki združuje sedem javnih podjetij, pozval vse politične stranke, naj predlagajo kandidate za nov nadzorni svet (NS) Holdinga. Sedanji je bil imenovan sredi leta 2005, in sicer za štiri leta. Janković pa se je odločil, da jim mandat odvzame in imenuje »svoje« kadre. Kdo bodo novi člani NS, je še prezgodaj zapisati, skoraj zagotovo pa bo predsednica postala sedanja podžupanja Jadranka Dakić.

»Gre za povsem legitimno odločitev, saj si vsaka oblast želi na vodstvene položaje postaviti svoje kadre. Se mi pa dozdeva, da se je Lista Zorana Jankovića sprememb lotila zelo nerodno; kot nekakšen slon v trgovini s porcelanom,« je poziv k predlaganju kandidatov za nove nadzornike ljubljanskega Holdinga, ki vsako leto obrne na stotine milijonov evrov, komentirala Metka Tekavčič, vodja svetniške skupine SD v mestnem svetu.

V največji opozicijski stranki v Ljubljani, SDS, so »nemalo presenečeni», kot je dejal Peter Sušnik . Po njegovih besedah je najmanj, kar so pričakovali, da bo Janković najprej poskrbel za reorganizacijo Holdinga: »Smiselno je, da najprej nekaj preoblikuješ, šele nato imenuješ nove nadzornike. Če gre za kakšne drugačne vzroke odpoklica, ne za politične, pričakujemo natančna pojasnila in obrazložitve te poteze, ki je sicer povsem legitimna. « Dodal je, da mu ne gre v glavo, zakaj je Janković vladi očital kadrovski cunami, ko pa isti cunami – v Ljubljani – povzroča sam. »Človek bi pomislil, da je Janković najboljši učenec vlade,« je še pripomnil svetnik in gospodarstvenik Sušnik.

V Holdingu vsaj uradno o tem molčijo, redkobesedna direktorica Zdenka Grozde pa je povsem neuradno dejala, da »te poteze ne more niti ne sme komentirati, saj sama pri tem nima nobenih pristojnosti; vse vzvode ima v rokah lastnik. To pa je Mestna občina Ljubljana.«

Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!