Janković Gratelu razveljavil soglasja

Ljubljanski župan Zoran Janković je podjetju Gratel razveljavil soglasja za izvedbo del gradnje optičnega telekomunikacijskega omrežja v Ljubljani. V Gratelu Jankoviću očitajo oviranje gradnje.

Objavljeno
06. marec 2007 20.52
Zoran Janković
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je v ponedeljek podpisal sklep, s katerim je soglasje Mestne občine Ljubljana (MOL) k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009 nično. MOL bo zdaj zahtevala ustavitev del, ker Gratel nima več veljavnega soglasja, je dejal župan. Pojasnil je, da so v utemeljitev sklepa zapisali, da Gratel ni vložil zahtevka za zaporo cest.

Gratel Jankoviću očita oviranje gradnje optičnega omrežja

Podjetje Gratel ima vsa potrebna dovoljenja za gradnjo optičnega omrežja v Ljubljani. Zato odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankovića označujejo za neverodostojno in povsem nerazumljivo oviranje projekta, ki bo Ljubljani omogočil vrhunski optični komunikacijski sistem. Podjetje bo zato z gradnjo optičnega omrežja v slovenski prestolnici nadaljevalo.

Ustavitev del bo namreč povzročila družbi veliko gospodarsko škodo v obliki neposredne škode in izgubljenega dobička, ki bi jo sicer morali uveljavljati od ljubljanske občine, je v današnji izjavi za javnost zapisala družba.

Na občini niso bili seznanjeni z dovoljenji

Podjetje Gratel je po Jankovićevih besedah 15. februarja začelo z deli, ki so jih po posredovanju MOL ustavili. Sestanek predstavnikov MOL in Gratela 16. februarja je pokazal, da ima podjetje potrebna dovoljenja, s katerimi pa na občini niso bili seznanjeni. MOL je dovolila nadaljevanje del, vendar je po županovih besedah poostrila nadzor nad izvedbo del, saj je oddelek za gospodarske javne službe in promet v preteklosti že ugotovil nestrokovno izvedbo del.

Kljub temu, da dovoljenja izdaja oddelek, so aneksi k pogodbi z Gratelom po Jankovićevih besedah nastali v kabinetu nekdanje županje Danice Simšič, ki jih je podpisala tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami. Dokumentov niso našli niti na oddelku niti v županjini pisarni, zavedeni so bili le v Lotus Notes, je dejal Janković. Pojasnil je, da sta z nekdanjo županjo že govorila po telefonu in se dogovorila, da se sestaneta v tem tednu. Po pogovoru s Simšičevo bo županov kolegij odločil o nadaljnjih korakih.

Župan pričakuje, da bo možen pogovor z Gratelom, ki ponuja dober projekt za Ljubljančane, vendar ga mora voditi v korist Ljubljane. Na MOL bodo vztrajali, da morajo biti dela izvedena v skladu s pogodbo. Jankovič je imenoval komisijo, ki bo ponovno pregledala že izvedena dela. Zaplete pa bodo poskušali rešiti po poslovni poti. Župan pa ni želel napovedati, ali se bodo uspeli dogovoriti tudi o aneksu, ki bo dal MOL višje nadomestilo za služnostno pravico.

Zaradi podpisa aneksov se nekdanja županja ne čuti odgovorna

Mestna občina Ljubljana (MOL) je s podjetjem Gratel leta 2005 podpisala služnostno pogodbo o gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja v Šiški, lani pa še pogodbo za področje Bežigrada, Most in Viča. V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe. Simšičeva je oktobra lani poudarila, da MOL z oddajo služnostne pravice ni bila oškodovana, dela v drugih delih mesta pa se bodo začela šele, ko bodo končana v Šiški.

"Sem sicer podpisala, da lahko nadaljujejo z deli, ampak natančnejše pogoje določa oddelek za gospodarske javne službe in promet," je danes poudarila Simšičeva. Zaradi podpisa aneksov se nekdanja županja ne čuti odgovorna, saj so se glede tega dvakrat usklajevali pri njej, sledili pa so še sestanki na oddelku s pravno-finančno službo. "Narejeni so bili finančni in vsi drugi pregledi in to je bilo samo še manjše dopolnilo tistega, kar je bilo že pripravljeno, podpisano in pregledano," je pojasnila.

Direktor Gratela Drago Štrafela in vodja projekta optičnih telekomunikacij Dušan Kočevar sta danes pojasnila, da s sklepom župana nista seznanjena.