»Janković je postal politik«

S slavnostno prireditvijo v Narodni galeriji in podelitvijo priznanj četverici, ki ste ji bralci Dela namenili največ glasov, je bila sklenjena akcija za izbor Delove osebnosti leta 2006.

Objavljeno
03. januar 2007 22.12
Delova osebnost leta 2006
Ljubljana – S slavnostno prireditvijo v Narodni galeriji in podelitvijo priznanj četverici, ki ste ji bralci Dela namenili največ glasov, je bila sklenjena akcija za izbor Delove osebnosti leta 2006. Osebnosti leta so: na področju politike Zoran Janković, župan Ljubljane, na področju gospodarstva Zofija Mazej Kukovič, predsednica uprave družbe Esotech, na področju športa smučarska tekačica Petra Majdič ter na področju kulture pesnik in dramaturg Boris A. Novak. Odziv bralcev, ki ste lahko glasovali s pomočjo dopisnic ali SMS sporočil, je bil zelo dober, saj je uredništvo skupaj prejelo več kot 15.000 glasov.

Tokratni izbor za Delovo osebnost leta je potekal v sodelovanju uredništva in bralcev Dela, je v uvodnem nagovoru poudaril predsednik uprave Dela Danilo Slivnik. Uredništvo Dela je namreč za vsako področje pripravilo nabor treh kandidatov oziroma kandidatk, ki so še posebej zaznamovali leto 2006, o zmagovalcih pa so odločali bralci.

Ob razglasitvi osebnosti leta na področju politike je predsednik uprave Dela hudomušno dejal, da je s tem priznanjem Zoran Janković zdaj nedvomno postal politik. Ali torej zdaj res postaja pravi politik? Zoran Janković odgovarja: »Tudi to je demokracija. Zelo zanimivo je, da me ravno v Delu bralci razglasijo za politika leta. Vendar se jaz ne počutim politik. Še vedno sem prepričan, da se da Ljubljano voditi po načelu gospodarstvenika, saj res ne vem, v čem je politika pri kanalizaciji, cestah, garažnih hišah, športnih objektih. Po mojem mnenju je politike, kar zadeva ideološka vprašanja, na mestni ravni malo.«

Sicer pa Janković pravi, da je bil presenečen že nad tem, da je bil sploh nominiran za Delovo osebnost leta. »Nagrade res nisem pričakoval. Zgodil se je dvojni paradoks. V dveh časopisih so me za lansko leto enkrat razglasili za direktorja leta, enkrat za politika leta. Nagrade Dela pa sem vsekakor izjemno vesel. Vsako tako priznanje je priznanje za vse, kar sem v življenju naredil. Vsakdo izmed nas mora najti pravi motiv, kaj naj bi delal v življenju. Vsakemu dobremu vodji, pa naj bo v gospodarstvu ali v politiki, uspeh mora biti izziv. Moj moto je uspeh. To pa ni samo tisto, kar si sam misliš o sebi, ampak tudi to, kako drugi gledajo nate. Zato mi to priznanje izjemno veliko pomeni.«

Utemeljitev za Delovo osebnost leta 2006 na področju kulture

Boris A. Novak je pesnik, dramatik in literarni znanstvenik. Število njegovih knjižnih ali uprizorjenih izdelkov se bliža številu petdeset, a najširša slovenska javnost ga pozna predvsem po pogumu, s katerim nasprotuje kršenju človekovih pravic – in sploh povzročanju kakršnihkoli krivic. Ko je bil predsednik slovenskega društva PEN, je pomagal pisateljem v obleganem Sarajevu, kasneje je aktivno opozarjal na problem t. i. izbrisanih, zadnja leta pa je tudi eden najglasnejših nasprotnikov zamisli, da bi na področju Kobilarne Lipica zraslo novo igrišče za golf, ki bi konjem okrnilo življenjski prostor. Letos je o tej problematiki napisal celo gledališko igro (Lipicanci gredo v Strasbourg). Zaradi njegove dosledno nekonformistične in torej neudobne drže, ki je med umetniki vedno redkejša, zbuja njegovo ime simpatije in ugled očitno tudi med našimi bralci.

Več v četrtkovem tiskanem Delu