Janković: Manjka dobrih direktorjev

Največji problem slovenskega gospodarstva v tej krizi je pomanjkanje dobrih direktorjev. Problem so po njegovih besedah tisti direktorji, ki 'ubogajo navodila', je ocenil ljubljanski župan Zoran Janković.

Objavljeno
25. avgust 2009 15.54
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Največji problem slovenskega gospodarstva v tej krizi je pomanjkanje dobrih direktorjev. Problem so po njegovih besedah tisti direktorji, ki 'ubogajo navodila', je na redni novinarski konferenci ocenil ljubljanski župan Zoran Janković in ob tem kot primer izpostavil 20 milijonov vredno posojilo Dravskih elektrarn Zvon Ena Holdingu.

"Janez Janša je uničil ceh slovenskih direktorjev. Rezultat njegovega mandata, ko je v prvem letu zamenjal vodstvo praktično vseh največjih slovenskih podjetij, se je pokazal v treh letih," je dejal Jankovič in kot primer izpostavil primorska podjetja Intereuropo, Luko Koper in Hit.

 

"Kdor misli, da je kadrovanje zelo enostavno in da je biti direktor tako fajn, da si zavežeš kravato, imaš tajnico in vse samo raste, se zelo moti," pravi ljubljanski župan, ki ocenjuje, da so v Sloveniji v tem trenutku tri kategorije direktorjev.

 

Prvi imajo po Jankovičevih besedah vizijo, razumejo sodelavce in jih spoštujejo, a se na žalost v zadnjem času ne oglašajo, ne želijo biti javne osebe, pa bi morali biti. "Taki so Colarič, Petrič, Kraševec, Kordež ali Mermal, pa bi jih lahko še naštel. Njih ne vidite v javnosti in tudi mladi jih ne vidijo kot vzornike, ker se ne pojavljajo," je naštel Janković.

 

Druga skupina so po besedah Jankoviča "črna zgodba zadnjih štirih let", ki so zaradi pohlepa in neznanja podjetja pripeljali do stečajev oz. prisilnih poravnav. Ob tem je izpostavil Bavčarja, Šrota, Lovšina in "celo vrsto v Muri". Naštetim je po prepričanju ljubljanskega župana skupno to, da je na koncu od podjetja ostalo le vprašanje, ali bodo preživeli ali ne. "Tragedija je, da taki postajajo idoli mladih, ki želijo biti direktorji," meni Janković.

 

V tretjo skupino je ljubljanski župan uvrstil "mlade direktorje, ki so prišli brez izkušenj na odgovorna mesta". "Dokler je bila konjunktura, je bilo vse v redu, ko pa je prišlo do krize, se je večina od njih sesula, čeprav so tudi tu izjeme," pravi župan.

 

Po mnenju Jankoviča bi morali v Združenju manager jasno povedati, kdo sodi v njihovo sredino in kdo ne, a se v združenju za to žal niso odločili. "Prepričan sem, da bo tudi pri nas prišlo do sodnih postopkov zaradi odgovornosti ne samo teh direktorjev, ampak tudi nadzornikov," pravi Jankovič.

 

Ob tem je izpostavil prvega nadzornika Istrabenza Janka Kosmino in nadzornika Pivovarne Laško Toneta Turnška. "Kot nadzornika morata biti soodgovorna. Nadzorni svet (Intereuropa), ki ni vedel za investicijo v Rusiji, in jo je potrjeval za nazaj, mora biti soodgovoren. Če tega ne naredimo, ta družba nima prihodnosti," je prepričan Janković.

 

Za ljubljanskega župana je nesprejemljivo, da je bilo letos kar 10 največjih slovenskih podjetij brez vodstva; "NLB, Zavarovalnica Triglav do včeraj, Slovenske železnice, Mura, Hit, Intereuropa, Istrabenz, Luka Koper in še bi lahko našteval. S kom se lahko pogovarjaš, kdo dela vizijo podjetja? Aktivno lastništvo je 'bulšit'. Pravi lastnik izbere nadzorni svet, ki bo odgovarjal, da izbere upravo, potrdil vizijo uprave in jo po potrebi zamenjal ali pa ji dal podporo," pravi Janković.

 

"Ko danes govorimo o rešitvi Mure in se javljajo neki pisci scenarijev in zgodb, vam povem, da je Mura podjetje z izjemno veliko znanja, a že štiri leta brez vodstva." Zadnji štirje direktorji po besedah Jankovića o tekstilnem trgu niso vedeli ničesar. "Če bi bil pravi direktor Mure danes tu in bi predstavil vizijo za 2000 ali 1700 zaposlenih, bi bil jaz prvi, ki bi Slovence pozval, naj vsak v Muro vloži 10 evrov, sam pa bi vložil 100.000 evrov," je dejal Janković.