Janković napovedal spremembe poslovnika

Ljubljanski župan Janković namerava v soglasju s svetniki pripraviti take spremembe poslovnika, da bodo razprave napovedane vnaprej, podobno kot v DZ.

Objavljeno
19. december 2006 15.14
Zoran Janković
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković po enem mesecu vodenja Mestne občine Ljubljana (MOL) še vedno stoji za vsemi svojimi projekti, ki jih je zdaj že več kot 22. Na današnji novinarski konferenci je zatrdil, da nima političnih ambicij, so pa novinci v mestnem svetu od starih izkušenih politikov na ponedeljkovi seji dobili lekcijo o tem, kako se gre "politični pink-ponk". Župan namerava v soglasju s svetniki pripraviti take spremembe poslovnika, da bodo razprave napovedane vnaprej, podobno kot v DZ.

O spremembah poslovnika se namerava župan uskladiti z vsemi svetniškimi skupinami. Po Jankovićevih besedah bo imel vsak možnost povedati svoje mnenje, vendar bodo razprave časovno omejene, svetniki pa se bodo morali držati točke dnevnega reda. Le tako bo namreč mestni svet kos nalogam, ki jih čakajo, saj Ljubljančani ne želijo "političnega pink-ponka", ampak želijo konkretne projekte, je dejal Janković.

Mestni svetniki so v ponedeljek na izredni seji sklenili, da se na ustavno sodišče vloži zahteva za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin, ker bo MOL zaradi določb zakona, ki bo začel veljati 1. januarja 2007, v prihodnjem letu izgubila dobrih 11 milijard tolarjev. Župana pa so pooblastili za vodenje vseh procesnih dejanj in zastopanje interesov MOL pri ustavnem sodišču v tej zadevi.

Janković je danes pojasnil, da je imel pogovore o skupni vložitvi zahteve z več občinami. Podžupan Aleš Čerin je zadolžen, da se s tremi župani, ki so že izrazili željo po skupnem nastopu pri zahtevi za oceno ustavnosti, uskladi in zadevo izpelje do konca, je dejal Janković.

Islamska skupnost v Sloveniji je v ponedeljek MOL sporočila, da se strinja z novo lokacijo za džamijo na Parmovi. Po besedah župana so sporočili tudi svoje prostorske potrebe, ki jih bo podžupan Janez Koželj poskušal umestiti v prostor. Po prvi oceni je zemljišče dovolj veliko, je pojasnil Janković in dodal, da bodo zemljišče na podlagi cenitvenega poročila prodali z direktno pogodbo.

Župan je napovedal, da se bo v četrtek sestal še s predstavniki pravoslavne cerkve v Sloveniji.