Janković kljub ovadbam ne bo odstopil

Reakcija na ovadbo NPU: »Počasi je tudi meni dosti vsega skupaj, kar se dogaja okoli mene«.

Objavljeno
11. oktober 2013 11.36
Posodobljeno
11. oktober 2013 12.00
šipič TISKOVNA/MOL
Janez Petkovšek, Ljubljana, Jure Predanič, kronika
Janez Petkovšek, Ljubljana, Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Počasi je tudi meni dosti vsega skupaj, kar se dogaja okoli mene«. »Če sem jaz glavni problem države, potem ji gre dobro«. »Da me novinarji pošiljate v zapor, me direktno žali«.

To je le nekaj misli, ki jih je ljubljanski župan Zoran Janković izrekel na svoji današnji izredni tiskovni konferenci, ko je tudi uradno zvedel za ovadbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma kaznivega dejanja velike goljufije v zadevi Tritonis.

Številnim novinarjem je dal vedeti, da pri svojem pisanju pozabljajo, da je ovadba le del predkazenskega postopka in da bo zato mirno kot župan počakal na to, ali bodo tožilci vložili obtožnice ali obtožne predloge. Je pa namignil, da bo najbrž prej konec njegovega županskega mandata, preden bi bile obtožbe pravnomočne.

Ni pa hotel odgovoriti na vprašanje, ali bi lahko omenjeno in več drugih predkazenskih postopkov proti njemu (Stožice, Mercator Niš) lahko kaj vplivalo na njegovo kandidaturo za predsednika Pozitivne Slovenije, na sklic izrednega kongresa stranke ...

Janković ministroma za notranje zadeve in pravosodje zameri tudi to, da za ovadbe prej zvedo novinarji in da nikogar ne zanima resnica. Predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča pa je celo izzval, naj pride na FDV, kjer bi pred novinarji razpravljala o vseh dosedanjih ovadbah proti njemu.

Na vprašanje, zakaj je kot župan vztrajal pri javni dražbi zemljišč ob Vojkovi, četudi mu je njegov vodja oddelka za urbanizem Miran Gajšek v pisnem dokumentu odsvetoval njeno izvedbo, je Zoran Janković dejal, ker je pri njej vztrajal prav direktor Tritonisa. Od nje pa da so pred tem odstopili trije drugi ponudniki.

Hkrati je je prepričan, da očitki, da pri tem ni ravnal zakonito in je šlo za goljufijo, niso utemeljeni. Zato dobrega milijona evrov kupnine in obresti, kar od MOL zahteva direktor Tritonisa Damjan Bremec, ne namerava vrniti.

Župan je prepričan, da so v tem primeru ravnali povsem zakonito, saj je šlo za najbolj javno in pregledno obliko prodaje zemljišča, to je dražbo. V kaj se spušča, pa da je Bremec gotovo vedel, saj ga je na dražbi zastopala odvetnica. Poleg tega je po podpisu pogodbe in vložitvi tožbe podjetja PNZ na njeno ničnost, prvostopenjsko sodišče že odločilo, da je bila prodaja zakonita. Resda je bila na to odločitev vložena pritožba, je dodal Janković, a sam povsem mirno čaka, da bo zadeva rešena na drugi stopnji. In to tako v primeru PNZ kot v drugi (skoraj enaki) zadevi z Ministrstvom za obrambo. Prav tako je zavrnil možnost mediacije z Bremcem, saj je bil prav on tisti, ki ga je kazensko ovadil in čemur je zdaj sledila ovadba NPU.

Novinarjem pa je očital, da tudi v drugih primerih, denimo pri gradnji v Stožicah iščejo le povezave z njim in njegovimi nekdanjimi sodelavci v Mercatorju, da ga brez osnov obtožujejo, da je za ta projekt podpisal škodljivo podgodbo z zasebnimi partnerji, da je tudi v zadevi Mercator Niš eden tistih, ki je Mercatorju povzročil škodo.

Prav ujezil pa se je, ko ga je eden od novinarjev vprašal, če ve, da bo NPU proti njemu vložil še več kazenskih ovadb. Vprašal ga je, od kje mu ta informacija in če ni morda zrasla kar na njegovem zeljniku. Tudi sicer ga jezi odtekanje informacij z NPU in tožilstva v medije, saj največkrat ti prej izvejo za kakšno ovadbo, kot on. Zato mu je vsega počasi dovolj. »Star sem 60 let, doma imam družino in 84 let staro mamo, vnuke, 12.000 sodelavcev in medije, ki ste me v zadnjih treh letih ne le osumili, temveč tudi obsodili. Zato me doma sprašujejo, koliko let zapora mi grozi, kdaj bom zaprt, zdaj pa le še čakam, da me kdo napoti na večni počitek«, je še dodal.

NPU potrdila ovadbo proti Jankoviću

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je potrdil, da so v zvezi s prodajo zemljišč ob Vojkovi zaradi goljufije ovadili dva, ki sta bila takrat zaposlena na občini (eden ni več) in cenilca nepremičnin, ki je z izdelavo cenitve pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja. Ker je škoda v temu primeru velika, ocenili so jo na približno 1,2 milijona evrov, gre za kvalificirano obliko kaznivega dejanja, za kar osumljenim grozi do osem let zapora.

Majhenič je povedal, da sta zaposlena na občini utemeljeno osumljena, da sta med marcem 2008 in marcem 2009 z namenom, da bi občini pridobila protipravno premoženjsko korist, z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravili kupca direktorja gospodarske družbe iz Ljubljane v zmoto in ga zapeljala, da je na javni dražbi kupil zemljišči, za kateri je bil na podlagi predstavljenih podatkov prepričan, da sta namenjeni prostostoječi zazidavi. A kot so ugotovili preiskovalci, sta predmetni zemljišči del funkcionalnega zemljišča, na katerem ni mogoče graditi.

Majhenič je povedal, da so preiskavo začeli na podlagi prijave oškodovane družbe in zaslišali vse osumljene in opravili več razgovorov ter zasegli dokumentacijo, ki utegne biti dokaz v kazenskem postopku. Predkazenski postopek sicer usmerja specializirano državno tožilstvo.

Majhenič je na vprašanje, ali je glede na več ovadb v zvezi z občino pričakovati, da bodo kmalu preiskali še kakšen drug primer, dejal, da preiskujejo več sklopov različnih sumov gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj in gre za obsežne zadeve. Pričakuje pa, da bodo do konca leta končali še kakšen primer.