Janković pripravljen na sprehod do vlade

Mestna občina Ljubljana bo ustavnemu sodišču v petek posredovala pobudo za presojo ustavnosti zakona o financiranju občin, je včeraj napovedal župan Zoran Janković.

Objavljeno
17. januar 2007 12.26
Zoran Janković
Ljubljana – Mestna občina Ljubljana (MOL) bo ustavnemu sodišču v petek posredovala pobudo za presojo ustavnosti zakona o financiranju občin, je včeraj napovedal župan Zoran Janković. Če druge tri občine, ki so zaradi zmanjšanja proračunskega denarja v podobnem položaju (Brezovica, Trzin in Šempeter - Vrtojba), do četrtka ne bodo pripravile dokumentacije, bo MOL pobudo vložila sama.

Z uveljavitvijo novega zakona o financiranju občin bo Ljubljana letos od dohodnine prejela približno 91,6 milijona evrov (22 milijard tolarjev), kar je v primerjavi z lanskim letom 57,1 milijona evrov (13,7 milijarde tolarjev) manj.

Župan Zoran Janković se je strinjal s stališčem, da obstaja možnost, da bi MOL na podlagi zakona o glavnem mestu izgubljene milijone pridobila z dogovorom z državo. Vendar bi morali natančno določiti finančni vir za projekte skupnega pomena, je dejal. Če bi se to zgodilo, bi MOL umaknila zahtevo za presojo ustavnosti.

Več bo jasno po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo, napovedanem za ta mesec, vendar datum še ni določen. V petek bo MOL posredovala odgovor vladi o uresničevanju dogovora na podlagi zakona o glavnem mestu. »Državni predlog smo dopolnili, pri čemer smo se držali njenega zaporedja, da bodo pogajanja lažja,« je povedal.

Po pogovorih z ministri ima sicer občutek, da vlada pred določitvijo datuma srečanja čaka na odziv mesta. Za zdaj ni jasno niti to, kje bo srečanje potekalo. »Meni je vseeno. Pripravljen sem se sprehoditi do vladne palače,« je dejal ljubljanski župan.

Preberite v današnjem tiskanem Delu!