Janković: Rušenje vrtičkov poteka po načrtih

Ljubljanski župan je na novinarski konferenci ocenil, da podiranje črnih gradenj na ljubljanskih vrtičkih poteka po načrtu. Kot je povedal, namerava MOL porušiti vseh 1700 nezakonitih objektov.

Objavljeno
04. november 2008 15.33
Ju.A./STA
Ju.A./STA
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci ocenil, da podiranje črnih gradenj na ljubljanskih vrtičkih poteka po načrtu. Kot je povedal, namerava MOL porušiti vseh 1700 nezakonitih objektov, in sicer do začetka sezone. Janković verjame, da mu bo uspelo uresničiti vseh 22 projektov, ki jih je obljubil pred županskimi volitvami.

Kot je na novinarski konferenci povedal Janković, se proces rušenja nezakonitih objektov na ljubljanskih vrtičkih nadaljuje. Trenutno najbolj intenzivno poteka v Črnučah, na izvozu Podutik bo Dars imetnike nezakonitih objektov kmalu obvestil, naj te odstranijo, še letos pa se bo začel tudi postopek za Rakovo Jelšo - izvoz Center, je povedal. Pri tem župan imetnike nezakonitih objektov poziva, naj jih sami odstranijo, sicer bodo po njegovih besedah morali plačati stroške rušenja.

Odlok o zakonitem tipu vrtičkov

S porušenjem nezakonitih objektov na vrtičkih po besedah župana vrtičkarstva v Ljubljani ne bo konec, ampak bo le potekalo pod nadzorom. V ta namen so po njegovih besedah na Mestni občini Ljubljana (MOL) pripravili odlok, s katerim bo MOL natančno določila tip vrtičkov, objektov, ki je lahko postavljen na njem ter najemnino, ki jo bodo morali za njihov namen plačati najemniki. Odlok bodo po Jankovićevih besedah še ta mesec obravnavali skupaj s predsedniki četrtnih skupnostih, ki bodo lahko nanj dali pripombe, nato pa bo poslan v sprejem mestnemu svetu. Janković računa, da bi bil lahko odlok sprejet do spomladi.

Ob tem je Janković predstavil tudi nekaj posameznih rešitev iz odloka. Slednji naj bi predvideval začasne in stalne vrtičke. Ponudbe potencialnih interesentov za najem bodo zbirale posamezne četrtne skupnosti, najemnina za najem pa bo nizka. "Toliko, da bo pokrila stroške odvoza smeti in čiščenja sanitarij, ki bodo postavljene," je dejal Janković.

O razpisu ljubljanskega javnega stanovanjskega sklada

Na novinarski konferenci je župan komentiral tudi javni razpis ljubljanskega javnega stanovanjskega sklada preko katerega namerava MOL z zadolževanjem pri bankah kupiti večje število stanovanj in se bo iztekel 13. novembra. Kot je povedal Janković, zanimanje ponudnikov za prodajo stanovanj obstaja, trenutno pa so v pogovorih zgolj z Vegradom, kjer na podlagi njihove ponudbe preverjajo kvadrature stanovanj. Občina namreč po njegovih besedah želi stanovanja manjša od 100 kvadratov.

Koliko stanovanj namerava kupiti občina, Janković ni želel povedati, saj je to, kot je dejal, odvisno od števila ponujenih stanovanj, ki bodo imela primerno kvadraturo, hkrati pa se tudi ne boji, da bi odkupovanje stanovanj s strani MOL zaustavilo padanje cen stanovanj v Ljubljani. "Obstaja cena, pod katero ne bo nihče prodajal," je dejal župan.

Janković verjame, da bo izpeljal vseh 22 projektov

V zvezi s projekti, ki jih je obljubil pred županskimi volitvami, Janković še vedno verjame, da mu bo uspelo izpeljati vseh 22 projektov. V naslednjem občinskem glasilu Ljubljana namerava občina po dveh letih, odkar je Janković župan, objaviti presek posameznih projektov. Na podlagi preseka bodo nato naredili anketo o zadovoljstvu meščanov z njegovim delom. Ob tem pa Janković priznava, da projekt kina Šiška zamuja z uresničitvijo, kar sicer pripisuje pridobivanju dovoljenj za protipožarno zaščito.

V zvezi z anketo, s katero je agencija Ninamedia med Ljubljančani preverjala, ali podpirajo rušenje Kolizeja, je Janković povedal, da je anketa stala 5.000 evrov, plačala pa jo je njegova lista.

Župan je danes še povedal, da bo seja, na kateri bo mestni svet obravnaval rebalans proračuna za leto 2008, 17. novembra.