Janković upa na sodelovanje vlade

Ljubljanski župan Zoran Janković se zaveda, da nihče ni zadovoljen s sedanjim osnutkom mestnega proračuna za leto 2007. Ponovil je, da Ljubljani manjka 45 milijonov evrov za realizacijo potreb mesta.

Objavljeno
13. februar 2007 15.14
Župan Ljubljane Zoran Janković
Ljubljana - Potrebe, na katere so na ponedeljkovi izredni seji ob obravnavi osnutka mestnega proračuna za leto 2007 opozorili mestni svetniki, so po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića še celo manjše, kot so nanje opozorili meščani v javni razpravi. Župan je na današnji novinarski konferenci poudaril, da te potrebe podpira. V četrtek naj bi se znova sestal s predstavniki družbenih dejavnosti in četrtnih skupnosti, da se bo po Jankovićevih besedah vsak zavedal, da nihče ni zadovoljen s sedanjim osnutkom proračuna.

"Dva dni imamo časa, da pripravimo odgovore na vse pripombe, da bomo poskušali tudi z nekimi prerazporeditvami narediti tisto, kar se da," je pojasnil. Na lansko realizacijo lahko zmanjšajo indeks in vsi dobijo nekaj manj, vendar potem po županovih besedah ni nobene selekcije pri letošnjem proračunu. Ponovil je, da manjka 45 milijonov evrov, kar izhaja tudi iz dokumenta ministrstva za finance.

Janković upa na vladno finančno pomoč

Po Jankovićevih besedah izvajajo le dva projekta, to je dokončanje Barjanske ceste in prenova kina Šiška. Za pripravo projektne dokumentacije bodo v proračunu v višini 227 milijonov evrov lahko zagotovili 3,3 milijona evrov od potrebnih 4,4 milijona evrov, je dejal župan in poudaril, da o tem ni na seji nihče razpravljal. To morda pomeni, da so svetniki dojeli, da če nimaš osnovne projektne dokumentacije, potem ne moreš začeti pogovora o pridobitvi evropskih sredstev in o javno-zasebnem partnerstvu, je ocenil.

Janković je ob tem dejal, da so v zadnjem trenutku poslali vladi predlog, da uvrsti Mestno občino Ljubljana (MOL) v svoj program za obdobje do leta 2013 s projekti v skupni višini 315 milijonov evrov in ne 16, kot je bila do sedaj umeščena MOL. "Če bomo v programu vlade do leta 2013 uvrščeni s 315 milijoni evrov, potem kaže na to, da vlada res želi sodelovati pri vseh projektih, ki so navedeni," meni župan.

Trije podžupani so bili v ponedeljek na sestanku pri ministru za javno upravo Gregorju Virantu in so se dogovorili, katera stran bo pripravila predloge posameznih sklepov. Avtorizacija je po Jankovićevih besedah predvidena 20. februarja, kar bo osnova za morebitno sklenitev prve faze dogovora na srečanju s premierom Janezom Janšo 10. marca. Danes pa so se podžupani srečali tudi z ministrom za notranje zadeve Dragutinom Matejem , vendar župan obiskov podrobneje ni želel komentirati.

Proračun naj bi bil po Jankovićevih besedah sprejet marca. Glede na dogovor z vlado in odločitev ustavnega sodišča, ki naj bi na prihodnji seji odločala o zadržanju zakona o financiranju občin, Janković napoveduje pripravo mestnega proračuna sredi leta. Do jeseni pa bo mestna uprava pripravila še proračuna za leti 2008 in 2009, ki naj bi bila sprejeta še letos.