Janković zagrozil z izpraznitvijo Roga

Ljubljanski župan je začasnim uporabnikom nekdanje tovarne Rog zagrozil, da bo zaradi kršitve dogovora z Molom odredil izpraznitev in zapečatenje. Poslušajte izjavo Andreja Kurnika.

Objavljeno
21. marec 2008 17.35
Zapuščena tovarna Rog
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković se je včeraj pozno ponoči pojavil v nekdanji tovarni Rog in zagrozil, da bo odredil izpraznitev in zapečatenje. Povod njegove odločitve naj bi bila kršitev dogovora z Molom, da nihče ne sme bivati v tovarni. Mol naj bi prejela pritožbe sosedov, da je v Rogu skupina nemških državljanov, ki naj bi tam tudi bivala, piše na spletni strani tovarne Rog.

Začasni uporabniki in uporabnice Roga na spletni strani zavračajo županovo obtožbo in menijo, da gre le za ponoven poskus preprečevanja delovanja Roga, ki si je v dveh letih delovanja kljub sistematičnemu oviranju s strani Mola zgradil široko podporno mrežo, ustvaril brezštevilne kulturne, socialne, izobraževalne, umetniške in drugačne dogodke, za katere v mestu prej ni bilo prostora.

"Grožnja župana, da bo zapečatil Rog, ni legitimna, vprašljiva pa je tudi pravna podlaga njegovega ravnanja. Gre za samovoljno in nastopaško dejanje, katerega edini namen je zastraševanje uporabnikov, gostov in ostalih delujočih v Rogu, kar ni prvi tovrsten primer," še pišejo uporabniki zapuščene tovarne.

Janković: Začasni uporabniki Roga ne spoštujejo dogovora z Mol

Ljubljanski župan Zoran Janković je v četrtek pozno zvečer nenapovedano obiskal prostore nekdanje tovarne Rog in ugotovil, da začasni uporabniki ne spoštujejo dogovora, da bivanje v prostorih Roga ni dovoljeno. Iz Mola so sporočili, da bodo resno razmislili o izpraznitvi objektov in zaprtju območja tudi za dnevne aktivnosti začasnih uporabnikov.

Po prejeti pritožbi stanovalke iz bližnje okolice nekdanje tovarne Rog je Janković ob obisku ugotovil, da v prostorih prenočuje več deset posameznikov, večinoma tujcev. "Doslej smo bili zmeraj pripravljeni na dialog," so zapisali v Mestni občini Ljubljana (Mol) in dodali: "Žal se je izkazalo, da začasni uporabniki Roga ne spoštujejo dogovorjene vsebine in medsebojnega sodelovanja z Mol."

Po mnenju rogovcev "intervencija župana dejansko ni motivirana z izmišljenimi kršitvami dogovora". V sporočilu za javnost so spomnili, da so se javno zavezali, da bodo tovarno začasno uporabljali za različne produkcije, kar zajema tudi gostovanja tujih ustvarjalcev.

Skupina nemških državljanov, ki je "zmotila župana", je po njihovih besedah skupina absolventov več stoletij stare obrtniške šole rokodelcev, ki se imenuje Bratje svobode (Axt und Kele). Rokodelci so svoje usluge nudili že na Metelkovi in v Art centru Goričko. Rogovci so dodali, da se za njihove usluge poteguje večina evropskih mest.

"Rog je pridobil široko legitimnost v očeh javnosti, zaradi česar je župan v skrbeh zaradi prihodnosti njegovih megalomansko kapitalskih zasebnih investicij, ki jih načrtuje za Rog. Ta skrb obstaja kljub temu, da so uporabniki in uporabnice Roga obljubili, da gre za začasno rabo," so zapisali rogovci.

Spomnimo, da je bil aprila lani na srečanju župana z začasnimi uporabniki Roga sklenjen dogovor, da uporabniki nekdanje tovarne svoje dejavnosti lahko nadaljujejo do začetka gradbenih del, a pod pogojem, da v Rogu ne bo nihče bival in da ne bo organiziranih prireditev za več kot 100 ljudi.