Janša: Björkquist je politično motiviran

Predsednik SDS je v pogovoru za Demokracijo dejal, da je po njegovem glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkquist "aktivni akter političnega ozadja," in nemara tudi sodelavec novinarja Berglunda.

Objavljeno
22. oktober 2009 12.08
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru za Demokracijo dejal, da je po njegovem glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkquist "aktivni akter političnega ozadja," in nemara celo sodelavec novinarja Magnusa Berglunda. Za slednjega sicer meni, da si je črko J najbrž izmislil.

"Slovenskim novinarjem izjav ne daje, saj bi mu lahko postavili kako dodatno vprašanje," je dejal Janša. Kot je pojasnil, preiskovalec raje komentira za hrvaške ali finske medije, kjer "naloži, kar hoče". "Seveda potem nekateri slovenski mediji insinuacije takoj ponatisnejo in želeni učinek je dosežen."

 

V dokumentaciji, ki je bila Janši predstavljena na zaslišanju minuli teden, namreč črka J po njegovih besedah ne nastopa. "V štabnem dokumentu smo tako Drnovšek, Rop, Cekuta in drugi omenjeni s polnimi imeni in priimki," je povedal Janša. Edina kratica, ki se pojavlja, je po njegovih besedah WW.

 

"Verjetno si je Berglund črko J izmislil zato, da bi zakril vir oziroma dejstvo, da je videl štabni dokument," sklepa Janša. Kot je še dejal, ga je iz Slovenije prvi verjetno videl predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, mogoče tudi takratni psolanec SD Milan M. Cvikl in "od tod so po moje šle informacije, seveda ustrezno napihnjene in aranžirane, do Berglunda".

 

 

Po Janševih besedah gre pri štabnem dokumentu za rokopisni zapis na eni strani enega od vodilnih v Patrii z nekega sestanka leta 2005 ali 2006 v Ljubljani, na katerem naj bi bili poleg te osebe še direktor Rotisa Ivan Črnkovič, direktor HSE Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič. Predsednik največje opozicijske stranke naj bi zanj  izvedel šele iz medijev, za Cekuto pa ne verjame, "da mu je Patria nakazala nekaj sto tisoč evrov za njegove umetniške zasluge".

 

Björkquist skandinavsko hladen


Glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkquist je o Janševih domnevah o kriminalistovem političnem ozadju dejal, da tega ne komentira. "Da imam politično ozadje? Ne ne, ne komentiram." Zanikal je, da bi se kdaj srečal s nekdanjim poslancem SD Milanom M. Cviklom, potrdil pa, da sta se sestala s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom. "Seveda sva se srečala z Dragom Kosom. To je predsednik vaše protikorupcijske komisije - torej je precej normalno, da sem se srečal z vodjo vaše protikorupcijske komisije. Je v tem kaj političnega?"

 

Kot je še dejal, se je z njim srečal pred časom, v času preiskave zadeve Patria. "Ni pa moj osebni prijatelj ali kaj takšnega," je zatrdil. Omenil je tudi Kosovo vlogo v komisiji OECD, kjer je predstavnik Slovenije za boj proti korupciji. V tem, da sta se srečala, finski preiskovalec ne vidi nič slabega.