Janša: Če kdo razkazuje mišice, je to EU

Premier Janez Janša se je odzval na izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da Slovenija v zvezi z vprašanjem hrvaške uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone "razkazuje svoje mišice".

Objavljeno
16. december 2006 21.37
Ivo Sanader: Hrvaška ne bo tolerirala "izzivanja"
Ljubljana - Premier Janez Janša je v odzivu na izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da Slovenija v zvezi z vprašanjem hrvaške uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) in uporabe njenih omejitev za članice Evropske unije "razkazuje svoje mišice", danes v Ljubljani pojasnil, da pri tem vprašanju ne gre za relacijo med Hrvaško in Slovenijo, pač pa Hrvaško in EU. "Če kdo razkazuje mišice, so to evropske mišice, ne pa slovenske," je dejal Janša.

Premier je pojasnil, da je Hrvaška z EU sklenila dogovor, da se uveljavitev ERC nasproti Sloveniji in Italiji odloži, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor v duhu EU, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave. "Hrvaška je ta dogovor podpisala. Ta dogovor je del pogajalskega okvira Hrvaške za vstop v EU in v tem primeru ne gre za relacijo Slovenija - Hrvaška, ampak gre za relacijo Hrvaška - EU," je na novinarsko vprašanje po posvetu in seji sveta SDS na temo analize lokalnih volitev 2006 in načrta dela SDS za leto 2007 dejal Janša.

"Tukaj gre enostavno za spoštovanje dane besede in za spoštovanje dogovorov. Če temu kdo reče razkazovanje mišic, potem so to evropske mišice, ne slovenske," je dodal.

Janša: Hrvaška si bo sama postavila časovni okvir

Janša je v petek na vrhu EU v Bruslju dejal, da se Hrvaški utegne zgoditi turška zgodba, če bo hrvaški sabor sprejel odločitev o uveljavitvi ERC ter če bo omejitve, ki iz nje izhajajo, s 1. januarjem 2008 uveljavil za vse članice EU. Hrvaška si bo tako sama postavila časovni okvir, v katerem bi morala z EU končati pogajanja o ribištvu, to pa je "nekoliko tvegano početje", je opozoril slovenski premier. Če se ta pogajanja ne bi končala do omenjenega datuma, bi se namreč Hrvaška znašla v podobni situaciji, v kateri je zdaj Turčija, je dejal.

Slikovite izjave hrvaškega predsednika

Po mnenju hrvaškega predsednika Stipeta Mesića je bila ta izjava Janše izrečena za "notranje potrebe". Slovenci morajo vsake toliko razkazovati svoje mišice - do rahlih pretiravanj je prišlo tudi, ko smo imeli težave na Muri, je bil slikovit hrvaški predsednik. Mesić se je podrobneje razgovoril o dogodkih ob reki Muri: " Slovenci so tam pripeljali svoje specialce, sam pa sem jim rekel, da bomo, če se bo to ponovilo, pripeljali društvo prostovoljnih gasilcev in jih 'pošpricali' ."

Sanader: Izjava Janše usmerjena na domačo politiko

Tako kot hrvaški predsednik Stipe Mesič je tudi premier Ivo Sanader danes ocenil, da je izjava slovenskega premiera Janeza Janše, da lahko Hrvaška zaide v podobno situacijo kot Turčija, če bo uveljavila zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) in njene omejitve uporabila za članice Evropske unije, usmerjena predvsem na domačo politiko, saj Slovenija in premier Janša stalno podpirata Hrvaško na njeni poti v EU.

Ena izjava ali njena interpretacija ne sme zasenčiti velikega uspeha, ki ga je Hrvaška dosegla na vrhu EU v četrtek in petek v Bruslju, je danes v Splitu dejal Sanader. "Mnogo bolj pomembno je, kar se je slišalo na Evropskem svetu, pa tudi na vrhu Evropske ljudske stranke (EPP), ki se je je udeležil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso," je dejal.

Po besedah Sanaderja so se vsi voditelji držav in vlad EU strinjali, da bo Hrvaška naslednja, torej 28. članica unije. "Še posebej me veseli, da so vsi podprli to idejo, da nihče več ne postavlja Hrvaške pod vprašaj, da se pogajamo ločeno od Turčije in da Hrvaška ni več del paketa Zahodnega Balkana," je še pojasnil hrvaški premier.