Janša: Evro ne bo prinesel podražitev

Premier Janša ocenjuje, da je slovensko gospodarsko stanje v odličnem stanju, kar je po njegovih besedah tudi posledica dobrega delovanja vladne koalicije.

Objavljeno
19. december 2006 07.00
Ljubljana - Premier Janez Janša je v pogovoru za TV Slovenija ocenil, da je slovensko gospodarsko stanje v odličnem stanju, kar je po njegovih besedah tudi posledica dobrega delovanja vladne koalicije. Pred uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem pa je Janša izrazil pričakovanje, da menjava valute ne bo prinesla drastičnih podražitev za življenje v Sloveniji. Sicer se je v predprazničnem pogovoru posvetil praktično vsem aktualnim temam, od romskega vprašanja do priprav na predsedovanje Evropski uniji.

Slovenija bo januarja dobila "moderen davčni sistem". Kot je ocenil Janša, je bil pri davčni reformi dosežen "zelo sprejemljiv kompromis". "Ni prišlo do uvedbe enotne davčne stopnje ... Z nekaterimi drugimi ukrepi smo dosegli iste cilje," je povedal in ta del reform označil za znaten korak naprej brez političnih ali socialnih pretresov v državi.

Reforma trga dela, nespremenjena pokojninska politika in brez pretiranih kadrovskih zamenjav

Enak pristopu bo veljal tudi za reformo trga dela, je dejal Janša. Ob tem pa je napovedal, da "med ukrepi ni spremembe pokojninske zakonodaje v smislu poznejšega upokojevanja". Poudaril je, da potrebo po drastičnih spremembah pokojninske politike ni. Bodo pa sprejeti ukrepi, ki bodo stimulirali daljše ostajanje v zaposlitvi, je še napovedal.

Tudi glede velikega števila kadrovskih zamenjav, ki jih nekateri očitajo njegovi vladi, je Janša ocenil, da teh menjav vendarle ni bilo veliko in niso bile drastične. Kot je poudaril, nihče še ni izpostavil podjetja, ki bi zaradi tega poslovalo slabše. Je pa dejal, da stanje slovenskega gospodarstva ni normalno in da ima država še vedno v rokah prevelik delež.

V luči kadrovskih menjav je tudi napovedal, da v drugi polovici vladnega mandata drastičnih rekonstrukcij vlade ne bo. Morda bo prišlo še do kake menjave, če bo to potrebno, je dejal premier.

Koalicija dobro dela

Kljub zamenjavi ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča in določenim sporom znotraj vladne koalicije, pa je ocenil, da koalicija deluje dobro, "ker so tudi rezultati dobri", zlasti gospodarski rezultati, ki so danes v Sloveniji, "boljši kot kdajkoli prej".

Glede očitkov, ki so bili izpostavljeni pri interpelaciji proti zdravstvenemu ministru Andreju Bručanu, se je Janša strinjal, da stanje zdravstvenega sistema ni idealno, vendar pa po njegovem s podeljevanjem koncesij zdravnikom nikakor ne prihaja do divje privatizacije. To je odgovornost občin je dejal in poudaril, da težave v zdravstvu niso nastale v zadnjih dveh letih in kdorkoli bi bil zdravstveni minister, ne bi mogel v štirih letih popraviti vsega, kar je treba.

Helikopterski preovozi

Pri tem se je dotaknil tudi vprašanja o helikopterskih prevozih in izpostavil, da bo treba to vprašanje urediti primerljivo z drugimi evropskimi državami. Tudi plačevanje policijskega oz. vojaškega helikopterja gre na račun davkoplačevalcev, je poudaril Janša.

Dotaknil se je tudi prihajajočih predsedniških volitev v državi in na novinarsko vprašanje, ali bi podprl kandidaturo Alojza Peterleta, napovedal, da se bodo o tem v stranki odločili prihodnje leto. Ocenil je, da je Peterletova kandidatura morda prava pot in da ima Peterle realne možnosti. Vendar pa je na predsedniških volitvah "osebnost kandidata tista, ki prepriča volivce" in podpora strank nima posebne teže, je poudaril.