Janša in Cotmanova na evropskem socialnem vrhu

Slovenski premier Janez Janša in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman se v Bruslju udeležujeta tripartitnega socialnega vrha o prilagodljivosti in prožni varnosti.

Objavljeno
08. marec 2007 18.40
Janez Janša
Bruselj - V Bruslju se je začel tripartitni socialni vrh. Na njem sodeluje tudi slovenski premier Janez Janša, spremlja pa ga ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.

Znanje, prilagodljivost in prožna varnost

Socialni vrh, ki sta ga odprla predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, bo obravnaval tri teme z dnevnega reda zasedanja Evropskega sveta, ki bo popoldne. Gre za znanje in inovacije, prilagodljivost in prožno varnost ter boljša zakonodajo in integrirano presojo vplivov.

Merkel: V berlinski izjavi tudi evropski socialni model

Berlinska izjava, ki naj bi pomenila nov zagon v razpravi o ustavni pogodbi Evropske unije, bo vključevala tudi evropski socialni model, je zagotovila predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel. Drugih podrobnosti glede vsebine dokumenta ni želela razkriti. "Verjetno razumete, da bom izjavo najprej predstavila evropskim voditeljem," je z nasmehom dejala.

Evropski socialni model bo vključen v izjavo, saj so lahko državljani po besedah Merklove ponosni na dosežke Evrope na tem področju v primerjavi s preostalim svetom. Za razumevanje koncepta evropskega socialnega modela je predsedujoča sicer izpostavila socialni dialog. Hočemo družbo, ki je narejena po meri človeka in ni dobra samo za poslovni svet, je izpostavila po tripartitnem socialnem vrhu, na katerem so poleg predsedujočega tria EU in Evropske komisije sodelovali tudi delodajalci in delojemalci.
Kanclerka je tudi opozorila, da koncepta prožne varnosti ne razumejo vsi enako in da je zato treba biti previden. "Pri prožni varnosti je nujno ravnotežje med prožnostjo na eni ter varnostjo na drugi strani," je poudarila Merklova.

Janša s svojim prispevkom

S svojim prispevkom sta kot predstavnika tria EU sodelovala premiera Portugalske in Slovenije, Jose Socrates in Janez Janša, pa tudi nemški minister za zaposlovanje in socialne zadeve Franz Muentefering ter evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla. S strani predstavnikov delodajalcev in delojemalcev sta Slovenijo zastopala Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov ter Borut Meh v imenu Združenja delodajalcev.

Janša je izpostavil, da je prav socialni dialog med delodajalci, delojemalci in vlado v Sloveniji prispeval k temu, da uvedba evra ni povzročila dviga inflacije. Kot so sporočili iz delegacije premiera, je ta še povedal, da se je vlada s socialnimi partnerji posvetovala tudi ob sprejemanju paketa strukturnih reform. Janša je prav tako izpostavil, da bo vrh EU, ki se pričenja popoldne, zelo pomemben, saj bodo morebitne odločitve evropskih voditeljev imele vpliv na doseganje konsenza med socialnimi partnerji v prihodnje.

Cotmanova s komisarjem Špidlo o predsedovanju

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve se je danes v Bruslju srečala s komisarjem za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimirjem Špidlo in mu predstavila priprave na predsedovanje Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Kot je dejala ministrica, se komisija in Slovenija ubadata z istimi izzivi in podobnimi cilji, komisar pa je ob letu enakih možnosti spomnil na socialno komponento lizbonske strategije ter na enakost spolov.

Opozoril je tudi na enako plačilo moških in žensk, pa tudi na odpravljanje stereotipov na tem področju, je povedala ministrica, ki se je dopoldne v Bruslju udeležila tudi tripartitnega socialnega vrha. Slednjega sestavljajo premieri predsedujočega tria, Evropska komisija in predstavniki delodajalcev in delojemalcev na najvišji ravni.


Tudi o energetski politiki

Voditelji bodo poskušali doseči tudi dogovor o zavezujočih ciljih energetske politike v boju proti podnebnim spremembam in na ta način skušali prvi postaviti standarde v svetu na tem področju. Spomladanski vrh bo za Slovenijo pomemben tudi zato, ker bodo odločitve predstavljale izhodišče za pripravo prihodnjega marčnega vrha, ki bo potekal med predsedovanjem Slovenije EU.

O tripartitnem socialnem vrhu

Tripartitni socialni vrh je bil ustanovljen z namenom stalnega posvetovanja med Svetom EU, Evropsko komisijo in socialnimi partnerji, sestavljajo pa ga premieri predsedujočega tria, Evropska komisija in predstavniki delodajalcev in delojemalcev na najvišji ravni.

Tripartitni socialni vrh je bil ustanovljen z odločbo leta 2003 in je nadomestil prejšnji stalni odbor za zaposlovanje.

Po današnjem socialnem vrhu se premier Janša udeležuje tradicionalnega vrha Evropske ljudske stranke (EPP). Na srečanju EPP bo prisotna tudi kanclerka Merkel, vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, pa tudi hrvaški premier Ivo Sanader.