Janša in Erniša tudi o denacionalizacijskih postopkih

Predstavniki evangeličanske cerkve, na čelu s škofom Gezo Ernišo, so se pri predsedniku vlade Janezu Janši med drugim pogovarjali o nedokončanih denacionalizacijskih postopkih.

Objavljeno
14. februar 2007 16.05
Obisk škofa slovenske evangeličanske cerkve Geza Erniša
Ljubljana - Na pogovoru pri predsedniku vlade Janezu Janši so bili danes predstavniki evangeličanske cerkve, na čelu s škofom Gezo Ernišo. Osrednji temi pogovora sta bila obeležitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja, ki bo prihodnje leto, ter vprašanje nedokončanih denacionalizacijskih postopkov, v katerih je stranka v postopku evangeličanska cerkev. Pogovori so po izjavah sodelujočih minili v duhu konstruktivnega sodelovanja.

Po pogovoru, do katerega je prišlo na pobudo evangeličanske cerkve, sta izjavi za javnost podala Erniša in v imenu vlade predsednik vladne komisije za reševanje odprtih vprašanj verskih skupnosti ter pravosodni minister Lovro Šturm.

Glede denacionalizacijskih vprašanj sta se strani strinjali, da jih je bila večina že rešenih. Preostala odprta vprašanja, predstavniki evangeličanske cerkve so pri tem izpostavili tista v Mariboru in Celju, pa naj bi s skupnimi prizadevanji čim prej rešili.

Po besedah ministra Šturma so predstavniki evangeličanske cerkve izrazili tudi zadovoljstvo ob sprejemu zakona o verski svobodi. Ta naj bi dal trdno osnovo za urejanje stalnih razmerij med evangeličansko cerkvijo in državo, saj si obe namreč prizadevata za skupno delovanje v dobro ljudi, je še dejal Šturm.

500. obletnico Trubarjevega rojstva je treba primerno in slovesno obeležiti

Sogovorniki so se strinjali, da je treba 500. obletnico Trubarjevega rojstva primerno in slovesno obeležiti. Gre namreč za dogodek, ki ni pomemben samo za evangeličansko cerkev, ampak je zaradi njegovega prispevka k slovenski kulturi ter k razvoju slovenskega jezika izjemno pomemben za celotno Slovenijo.

Država ob tej priložnosti načrtuje izdajo priložnostnega kovanca ter vrsto posebnih prireditev, in sicer tako ob sami obletnici rojstva v juniju, ko bo Slovenija še predsedovala Evropski uniji, kot na dan reformacije 31. oktobra, ko bo osrednji dogodek, ki naj bi tudi celostno zaključil praznovanje.

Evangeličanska cerkev pa bo v namen obletnice izdala prvo Cerkveno ordnungo od Trubarjevega časa, v nemških mestih kjer je Trubar služboval pa bo skupaj s protestantskim društvom Primož Trubar namestila bodisi spominske plošče bodisi njegove doprsne kipe. Organizirali naj bi tudi dva večja simpozija, na katera naj bi povabili cerkvene in civilne predstavnike mest, kjer je Trubar živel in delal.

Današnje srečanje je drugo uradno srečanje predsednika vlade in škofa Erniše. Prvič sta se sestala v začetku leta 2005 ob priložnosti vladnega obiska v Prekmurju, ko je predsednik Janša obiskal tudi predstavnike evangeličanske cerkve.