Janša in Gantar danes v Slovenj Gradcu

Gospodarstveniki in župani pričakujejo odgovore o hitri cesti, regijskih institucijah in okoljski sanaciji.

Objavljeno
18. september 2012 12.18
lvi*vlada
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec, Prevalje – Vladna ekipa bo danes in jutri na obisku na Koroškem. Udeležili se bodo odprtja novega dela regijske bolnišnice, obiskali nekaj podjetij in ustanov ter se sestali z gospodarstveniki in župani. Ti pričakujejo odgovore o gradnji hitre ceste, zapiranju regijskih institucij in zamudah pri okoljski sanaciji.

Predsednik vlade Janez Janša se bo z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem danes popoldne udeležil odprtja novega dela slovenjgraške splošne bolnišnice, pravosodni minister Senko Pličanič pa bo obiskal slovenjgraško sodišče. Jutri se bo vlada najprej sestala na delovnem posvetu v dvorcu Bukovje, nato pa bodo premier, ministri in državni sekretarji po vseh treh koroških dolinah obiskovali različna podjetja in institucije ter se sestali s koroškimi gospodarstveniki, poslanci in župani.

Ti si od obiska ne obetajo čudežev, saj se je doslej le redko izpolnila katera od številnih obljub tako prve Janševe kot za njo Pahorjeve vlade, ki sta regijo obiskovali v letih 2005, 2007 in 2010. Koroško namreč še vedno pestijo iste težave: ostaja infrastrukturno, gospodarsko in razvojno zaostala regija, ki pa ji v nasprotju s Pomurjem niti v kriznih razmerah ob propadu največjega zaposlovalca Preventa in številnih drugih družb ter posledični eksploziji brezposelnosti država ni namenila posebne intervencijske pomoči. V zadnjih dveh letih je na Koroškem ukinila še regijske izpostave več državnih institucij, tudi policijsko upravo in tako izbrisala več delovnih mest, česar ni vedno zmogla upravičiti z ustreznimi argumenti, ki bi se morali izkazati v obliki privarčevanega denarja.

Koroški župani si želijo predvsem cest

Kot ključne rešitve, ki jih koroški župani od vlad že dolgo pričakujejo, še vedno spadajo gradnja hitre ceste, saj prometna odrezanost regije onemogoča kakršen koli omembe vreden gospodarski razvoj. O tej temi se bodo župani jutri tudi sestali z ministrom Zvonkom Černačem. Prevaljski župan Matic Tasič pričakuje, da jim bo minister končno predstavil terminski načrt umeščanja hitre ceste v prostor, ki zamuja že več kot leto dni, župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas pa pravi, da bodo ponovili svoje zahteve o hkratni obnovi regionalnih cest in o ohranjanju regijskih institucij, na katere se pristojna ministrstva doslej večinoma sploh niso odzvala.

Vladni obisk na Koroškem bodo izkoristili tudi za pogovor o problematiki visokega šolstva, spremembah v financiranju občin, težavah pri dokončevanju regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod ter stanju in možnostih pri črpanju evropskih sredstev, gospodarstveniki pa bodo na javni tribuni predstavili svoja pričakovanja, povezana z napovedanimi vladnimi ukrepi za zagon gospodarstva. Opozorili bodo tudi na zamude pri potrjevanju programa okoljske sanacije zgornje Mežiške doline, ki ga vlada za letos še vedno ni obravnavala.