Janša in Gantar odprla razširjeno bolnišnico

Denar za dokončanje prenove bolnišnice Slovenj Gradec je predviden v proračunu, tretja faza je še negotova.

Objavljeno
18. september 2012 20.14
Posodobljeno
18. september 2012 20.22
Odprtje prizidka SBSG
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec - Danes so v koroški regijski bolnišnici odprli nov, 7000 kvadratnih metrov velik prizidek, kjer bo na različnih oddelkih prostora za 62 bolnikov. Slavnostnega odprtja sta se udeležila premier Janez Janša in minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je napovedal zajezitev »medicinske inflacije«.

Za gradnjo novega dela bolnišnice so doslej porabili 9,4 milijona evrov, za opremo pa 4,2 milijona. Za dokončanje prenove nekdanje pediatrije, ki še poteka, je predvidenih še približno štiri milijone ter za opremo sedem milijonov evrov.

Minister Gantar je ob obisku spregovoril tudi o težavnih finančnih razmerah v koroški ter nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah. »Letos so bile ob polletju v izgubi tri bolnišnice več kot lani. Stroški rastejo hitreje kot financiranje, prihodek pa se je v minulem letu bistveno zmanjšal.« Gantar pravi, da bolnišnice kljub varčevalnim ukrepom praviloma ne dobivajo manj denarja kot prej, vendar novi postopki, zdravila in tehnologije povzročaja bistveno višje stroške, ki jim financiranje ne sledi.

»Gre za medicinsko inflacijo«

Vodstva bolnišnic lahko po njegovih besedah še veliko privarčujejo pri stroških dela, ki znašajo med 50 in 60 odstotki, ter materiala in storitev, pri čemer meni, da je treba postaviti omejitve tudi pri uvajanju novih zdravil in nakupu materialov ter jih prilagoditi financiranju. »Gre za medicinsko inflacijo in tukaj se bo treba odločiti. Denarja bistveno več ne bo. Z reformo želimo zagotoviti, da bo sistem financiranja vzdržen na daljši rok in to prav na račun uvajanja novih načinov zdravljenja in novih terapij.«

Direktor SBSG Janez Lavre je zadovoljen, da je denar za opremo za drugi del stavbe vključen v proračun za prihodnje leto: »Gre za vitalni del bolnišnice: šest operacijskih dvoran, prebujevalnico, dializo, otroški oddelek z delom ginekološkega ter dnevno bolnišnico in lekarno.« O obvladovanju skoraj milijona evrov izgube je Lavre povedal, da bodo v prihodnjem tednu začeli izvajati ukrepe za uravnoteženje poslovanja posameznih oddelkov. »Racionaliziramo tudi pri kadrih, a če bo vseh šest temeljnih oddelkov poslovalo pozitivno, bo tako tudi z bolnišnico kot celoto.

Za tretjo fazo prenove - gradnjo urgentnega centra čakajo na razpis ministrstva za zdravje, pravnomočno gradbeno dovoljenje pa že imajo.
Danes bo Gantar obiskal zdravstvena domova v Dravogradu in Radljah ob Dravi, ki ju pesti pomanjkanje zdravnikov. »Kratkoročne rešitve za to ni. Menim, da je zdravnikov na sekundarni in terciarni ravni dovolj, zato bi treba specializacije treba preusmeriti tudi na primarno raven,« je dejal minister.