Janša in Kacin v sporu zaradi poročila o trgovanju z orožjem

Med Janezom Janšo, nekdanjim obrambnim ministrom, in njegovim naslednikom na obrambnem ministrstvu Jelkom Kacinom se je vnel spor zaradi primopredaje poročila o prodaji orožja. Kacin je spomnil, da mu Janša ni pripravil poročila, Janša odgovarja, da ga je pripravil tedanjemu premieru Janezu Drnovšku.

Objavljeno
28. februar 2011 19.01
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Potem ko je novinar Matjaž Frangež prejšnji teden opozoril, da podatki v poročilu, ki ga je ob primopredaji na obrambnem ministrstvu Janez Janša leta 1994 predal Jelku Kacinu, ne držijo, je v soboto o tem spregovoril še Kacin.

Za Multimedijski center Radiotelevizije Slovenija je Kacin dejal, da Janša za primopredajo ni pripravil poročila o trgovini z orožjem. Kacin je primopredajo prekinil in zahteval pisno poročilo o trgovini z orožjem, za katero je Janša trdil, da ga sicer ima, a ga hrani doma, na svojem računalniku. STA piše, da je Janša tako moral najprej domov po računalniški zapis, poročilo pa je bilo šele pozneje natisnjeno za obrambno ministrstvo.

Janša je dokument natisnil in podpisal šele ob primopredaji, torej po njegovi razrešitvi. Dokument je označil z najvišjo stopnjo zaupnosti in prepovedjo razmnoževanja, pojasnjuje Kacin.

Analiza naknadno pridobljene dokumentacije je pokazala, da v finančnem delu v mnogih primerih ne ustreza dejanskemu obsegu gotovinskih plačilnih tokov, trdi Kacin. Pojasnil je še, da je ministrstvo za obrambo v času, ko ga je sam vodil, v tej zadevi posredoval informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe.

Janša je Kacinove trditve označil za neresnične, deloma pa tudi nesmiselne in protislovne. Trdi, da je bilo poročilo o trgovanju z orožjem izdelano na zahtevo in za tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška in ne za Kacina, Drnovšek pa je kot predsednik vlade tudi odločal, kaj bo z njim počel, piše STA.

Prvak SDS pojasnjuje, da je bila oznaka zaupno potrebna zaradi takrat še veljavnega mednarodnega embarga na promet z orožjem, medtem ko danes teh razlogov ni več. Za Kacina pa Janša pravi, da je več kot dve leti svojega mandata kot minister za obrambo porabil za obupne poskuse, da bi svojemu predhodniku podtaknil kakršnokoli nezakonito ravnanje.

Janšev odziv po mnenju Kacina grobo diskvalificira in napada, ne odgovori pa na nobeno trditev in ne navede protiargumentov. "Pozornost preusmerja drugam, da bi ne bilo prostora za temo, ki je predmet obravnave," je zapisal Kacin v sporočilu za javnost. Janša je poročilo priredil, po primopredaji pa ni bil nikoli več pripravljen pojasniti ničesar, trdi Kacin.

"Izgovor, da ga je pripravil za Janeza Drnovška in ga nasledniku ni bil dolžan predati, ni vreden bivšega ministra za obrambo, še manj pa nekdanjega predsednika vlade. Žalostno pa je, da za tovrstne manipulacije izrablja tudi pokojnega predsednika," je zapisal Kacin.

Popoldne se je na Kacinovo sporočilo za javnost ponovno odzval SDS, ki Kacinu očita vrsto nepravilnosti v času njegovega ministrovanja, med drugim nakupe ter obnovo zastarelih tankov iz Izraela, nakup in nadgradnjo 12 propelerskih letal pilatus, piše STA.