Janša in Mladina skupaj pred sodniki?

Potem ko smo razkrili, da je urad informacijske pooblaščenke zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria kazensko ovadil Janeza Janšo, smo dobili potrditev, da sta poleg predsednika SDS ovadena novinar in odgovorni urednik tednika Mladina Borut Mekina in Grega Repovž ter Mladina kot pravna oseba.

Objavljeno
11. marec 2011 21.01
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – O kazenskih ovadbah ljubljansko okrožno tožilstvo še ni odločilo, zato še ni jasno, ali se bodo zagovarjali na sodišču. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je kazensko ovadbo spisala zaradi suma zlorabe osebnih podatkov v zvezi s posredovanjem osebnih podatkov iz obtožnega predloga v zadevi Patria javnosti.

Janša je namreč lani septembra ob novici, da je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožni predlog zoper njega, Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, novinarjem dejal, da mu obtožnega predloga še niso vročili, da pa je dobil njegovo »novinarsko različico«. To je nato objavil na svojem Facebookovem profilu, pri čemer je pod opravilno številko in datumom vidna Mladinina glava oziroma imena urednikov Mladine.

Tako se (tudi ob Janševi izjavi, da ima »medijsko« različico dokumenta) zdi, da je Janša dobil od neuradnih virov isti dokument kot tednik. A kot so že takrat zatrdili v Mladini, obtožnega predloga niso dali nikomur, Janševo »opremljanje« faksimila obtožnega predloga, na katerega je kot naslovnika prilepil imeni urednikov menda kar iz kolofona revije, pa so označili kot poskus diskreditacije.