Janša in Türk: »Premetenec« proti »arogantnežu«

Odkar je pred leti takratni predsednik države Janez Drnovšek takratnega predsednika vlade Janeza Janšo označil kot »negativca« in »princa teme«, v slovenskem prostoru še nismo doživeli tako burne polemike med vodilnimi politiki v državi kot zadnje dni.

Objavljeno
12. februar 2011 20.46
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Vihar v vrstah opozicijske SDS zaradi delnega zaprtja arhivov nekdanje tajne službe SDV – zaradi česar SDS in SNS zahtevata celo referendum – je prerasel v odkrit spopad s predsednikom države Türkom. Janez Janša mu očita, da je bil konec 70. let prejšnjega stoletja, ko je kot 27-letni mladenič dobil službo v tedanji SZDL, obveščen o bombnem napadu v Velikovcu. Tega je po trditvah opozicije, ki se sklicuje na zapise Staneta Kavčiča, domnevno zrežirala slovenska služba državne varnosti.

Predsednik države je edini med politiki leve sredine v vrhu priljubljenosti. Prihodnje leto se bo verjetno na volitvah potegoval za nov mandat. Zato bo njegova preteklost za opozicijo očitno še naprej silno zanimiva tema. SDS je v zadnjih dneh na spletnih straneh objavljala arhivske dokumente, ki po mnenju Janševe stranke kažejo, da je Türk sodil med deset najbolje obveščenih slovenskih politikov v 70. letih in da je že takrat sodeloval s Tomažem Ertlom, prvim človekom SDV. Türk je vse očitke zanikal, SDS pa ga je obtožila, da laže.

Predsednik države je nato v pogovoru za tednik Mladino za diplomata presenetljivo jasno povedal, kaj si misli o potezah prvaka opozicije: »Politiki Janeza Janše je treba reči ne. Dovolj je. Potrebujemo odločen prelom s to navlako tranzicijskega obdobja, od osamosvojiteljskega zaslugarstva in nerazčiščenih poslov z orožjem do zaničevanja pravosodne oblasti in ciničnega manipuliranja z naivnimi razlagami kapitalizma.« Janša je, pravi Türk, v politiki »surviver«, torej »premetenec«.

»Nisem v sporu s predsednikom države, je pa on v sporu z dejstvi,« se je v petek, torej istega dne, odzval Janša in Türka znova obtožil »zamegljevanja dejstev«. Namesto da bi stvari jasno povedal, Türk kaže »oblastniško aroganco«, a resnica, pravi Janša, »bo prišla na dan«.

Kakšne bodo politične posledice spora na najvišji ravni še ni jasno. Je pa dejstvo, da je hud spor s takratnim predsednikom države Janezom Drnovškom Janši pred leti škodoval. Ni znano, ali SDS morda v predalih hrani še kakšne dokumente, toda stranka, ki računa na zmago na prihodnjih volitvah, s tem, kar je objavila doslej, širše javnosti ni prepričala. »To, kar počne Janša, je velika manipulacija,« je menila Spomenka Hribar. Franco Juri (Zares) je Janšo označil za »stroj za blatenje«, LDS pa je zahtevala odgovore na vprašanja, od kod SDS izvirni arhivski dokumenti. SDS ne stoji ob strani niti celotna opozicija; SLS namreč meni, da imamo ta hip v državi druge, veliko bolj resne teme in težave.