Janša kritičen do Drnovškovih "solističnih potez"

Premier Janez Janša poudarja, da so se zadnje čase pri nekaterih slovenskih politikih pojavile solistične poteze, ki niso povezane z uradnim zunanjepolitičnim stališčem Slovenije.

Objavljeno
23. marec 2007 18.10
Janez Drnovšek
Ljubljana - Slovenija svojo zunanjo politiko glede kriznih vprašanj v svetu oblikuje in usklajuje znotraj Evropske unije, zadnje čase pa so se "pri nekaterih slovenskih politikih pojavile solistične poteze", ki niso povezane z uradnim stališčem Slovenije, je danes na novinarski konferenci pred vrhom EU poudaril premier Janez Janša. Pri tem je namignil na prizadevanja predsednika republike Janeza Drnovška za rešitev iranske jedrske krize.

"V Sloveniji obstajajo jasna pravila igre glede zastopanja navzven. Še posebej v času pred predsedovanjem Evropski uniji mora Slovenija paziti na svoje politične korake," je poudaril Janša, ki je prepričan, da neenotnost ne koristi slovenski kredibilnosti. "Brez usklajevanja ne bomo našli zadovoljive rešitve," je še menil.

Predsednik Drnovšek je v zvezi z reševanjem iranske jedrske krize pisal iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, o tem pa se je pogovarjal tudi z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem, ki je nedavno obiskal Slovenijo. Kakšna je bila vsebina pogovora med Drnovškom in Motakijem, Janša danes ni znal pojasniti, saj po njegovih besedah v nasprotju z ustaljeno prakso na pogovoru tokrat ni bilo predstavnika slovenskega zunanjega ministrstva.

Na novinarsko vprašanje, ali je bil program obiska Drnovška v ZDA usklajen z vlado, je Janša dejal, da vlada ni bila obveščena o namenu tega obiska. "Tega obiska ni v sicer usklajenem programu obiskov za letošnje leto. Prav tako vlada ni dobila nobene prošnje, da se ta program razširi," je zatrdil premier.