Janša: Ljudje se čutijo opeharjene

Predsednik SDS Janez Janez je dejal, da je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije lakaj sedanje vladajoče politike. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je navedbe zavrnil, saj meni, da "politiki izkoriščajo nastale razmere sebi v prid".

Objavljeno
23. september 2009 17.53
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije - verjetno ne povsod in v vseh podjetjih, ampak pri vrhu - je lakaj sedanje vladajoče politike, ki služi kapitalskemu in ne delavskemu interesu, je dejal predsednik SDS Janez Janša. Spontane delavske proteste v Muri in Gorenju vidi kot reakcijo na realne težave in protest proti manipulaciji.

"Tako v Gorenju kot Muri se ljudje čutijo opeharjene zaradi obljub, ki so bile dane in niso bile izpolnjene," je poudaril Janša in dodal, da se v veliki meri čutijo opeharjene tudi zaradi velikih besed, ki jih je bilo polno pred enim letom. Kot je dejal, so vsi pričakovali, da bo situacija z novo vlado boljša, v resnici pa je slabša po katerem koli kriteriju. "Še posebej je situacija frustrirajoča za zaposlene v obeh podjetjih zaradi vloge, ki so jo odigrali sindikati - namesto da bi ščitili delavce, so ščitili kapital, lastnike, državo," še meni predsednik SDS.


Predsednik ZSSS Dušan Semolič je Janševe navedbe zavrnil. "V ZSSS odločno zavračamo te trditve. To ne drži. Žal politiki izkoriščajo nastale razmere sebi v prid," je povedal Semolič. Dodal je, da so sindikati s protesti branili interese delavcev. V mandatu Janševe vlade so pripravili le en protest, glede vprašanj enotne davčne stopnje, v času Pahorjeve vlade doslej pet - glede delovnega časa, položaja Mure, LTH, Siemensa, spremembah v bolnišnicah, je še navedel Semolič.


Janša je spregovoril tudi o predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču, glede ministrice za kulturo Majde Širca pa je poudaril, da je "imenovanje neke take prostaške, nekulturne osebe na mesto kulturne ministrice provokacija", kot je po njegovem provokacija tudi imenovanje Aleša Guliča za direktorja urada za verske skupnosti.