Janša neodločen glede podpore Gaspariju

Gaspari je premierju odgovoril, da se državni zbor lahko seznani s podatki o stanju slovenskega gospodarstva, ki jih je Banka Slovenije posredovala Evropski centralni banki.

Objavljeno
22. januar 2007 21.05
Janez Janša
Ljubljana - Kandidat za guvernerja banke Slovenije Mitja Gaspari je ovrgel trditeve premierja Janeza Janše, da je ta institucija posredovala podatke o stanju slovenskega gospodarstva brez vednosti slovenskih oblasti Evropski centralni banki.

Banka Slovenije ni mednarodnim institucijam, vključno z Evropsko centralno banko (ECB), nikoli "pošiljala, izročala ali kako drugače obveščala o dogajanju v Sloveniji na način, ki bi povzročal poslabšanje, ali celo kaj bolj dramatičnega, o gospodarskem in drugačnem življenju v Sloveniji", je dejal guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Od ECB je dobil dovoljenje za umik oznake zaupnosti z jesenskega poročila o fiskalni politiki, če bo to želel Državni zbor.

Prav tako so na razpolago vsi dokumentni, ki so bili poslani po ustrezni in vnaprej določeni potim, je dejal Gaspari. "Na ta način bomo dokazali, da so novice o tem, da je BS in moja malenkost blatila Slovenijo v tujini, neresnične in da povzročajo tudi negativno odzivanje v tujini," je dejal Gaspari, ki se je odzval na petkova ugibanja SNS.

Po navedbah stranke naj bi Banka Slovenije že dlje časa ECB pošiljala tajne dokumente brez podpisa z oznako stroga tajnost, ki naj bi jih pripravila analitska služba Banke Slovenije. "Vse ocene naj bi bile za našo državo skrajno negativne in namerno prirejene tako, da bi se Slovenijo prikazalo kot nesposobno doseči konvergenčne kriterije, kar naj bi v končni fazi zavrlo tudi našo pot v t.i. območje evra," so zapisali v SNS.

Gaspari poučil Zmaga Jelinčiča

Dokumenti, o katerih govori predsednik SNS Zmago Jelinčič, so interno gradivo Banke Slovenije, je dejal Gaspari in dodal, da ima oznako strogo zaupno, nikoli ni bilo uradno gradivo Banke Slovenije in ga nikoli ni obravnaval svet Banke Slovenije. "Zato ne more predstavljati uradnega stališča Banke Slovenije in ga Banka Slovenije nikoli ni distribuirala iz Banke Slovenije," je zatrdil Gaspari. "To je gradivo analitsko-raziskovalnega centra in ga kot takšnega v Banki Slovenije obravnavamo. Če se bodo postopki v zvezi z lažnimi navedbami Banke Slovenije nadaljevali, smo pripravljeni na zahtevo institucij umakniti oznako strogo zaupno s tega dokumenta," je povedal Gaspari.

Janša neodločen

Vprašanje podpore imenovanju zdajšnjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija za nov mandat je zaradi ugibanj, da naj bi Banka Slovenije Evropski centralni banki posredovala tajne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva, odprto, je na današnji novinarski konferenci po srečanju Partnerstva za razvoj dejal premier Janez Janša. Kot je dejal, so doslej z Gasparijem dobro sodelovali in pred zadnjimi dogodki je obstajalo načelno soglasje njegovi podpori.

"Iz dokumentov so razvidne nekatere alarmantne napovedi v zvezi s stanjem javnih financ, ki pa niso podkrepljene s konkretnimi dokazi," je povedal Janša in dodal, da vlada teh dokumentov ni prejela od Banke Slovenije. Če bi se izkazalo, da gre za namerno ravnanje vodstva Banke Slovenije, bi to lahko pomenilo oviro vsaj pri glasovanju o Gaspariju, je ocenil Janša. Premier se bo sicer v torek srečal z Gasparijem na guvernerjevo željo.

Pazljivi Bajuk

Minister za finance Andrej Bajuk kot predsednik NSi očitkov na račun Banke Slovenije po srečanju partnerstva ni želel komentirati. Rekel je le, da je odločitev pred državnim zborom. Je pa ocenil javnofinančni položaj Slovenije.

"Slovenija je bila ves čas pod drobnogledom in praktično nemogoče je, da bi stvari prikrivali ali zakrivali. Lahko obstajajo drugačni pogledi, vendar je javnofinančni položaj zelo trden," je poudaril in dodal, da najnovejši podatki kažejo, da bo primanjkljaj za lani znašal med 1,2 in 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Še nedavno so napovedovali med 1,6 in 1,7 odstotka BDP primanjkljaja, je spomnil.

Presenečeni Erjavec

Minister za obrambo in predsednik DeSUS Karl Erjavec je nad podatki presenečen. Kot je dejal po današnjem srečanju partnerstva, je poslanska skupina DeSUS podprla Gasparijevo izvolitev. Po zadnjih dogodkih pa so sklenili, da bodo z Gasparijem spregovorili o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Gaspari za Drnovška nesporen

Predsednik republike Janez Drnovšek glede Gasparijeve kandidature za guvernerja Banke Slovenije meni, da bi bilo res nenavadno in bi skoraj težko našli kakšen podoben primer v svetu, da za še en mandat ne bi bil izvoljen "guverner, ki je uspešno opravil svoj mandat, pred tem tudi že dva mandata, ali celo še več, kot finančni minister, ki je ves čas v centru tega našega ustvarjanja sistema, ki se je sedaj izkazal kot trden".

"Vem, da so se sedaj pojavila neka vprašanja in turbulence v tej zvezi," je dejal Drnovšek in pojasnil, da je o predlogu presodil na podlagi celotne Gasparijeve poti finančnega ministra in guvernerja Banke Slovenije, glede na to, kaj je pri tem dosegel in kaj je dosegla Slovenija. Zato sem mu zdi njegova kandidatura povsem nesporna.

Drnovšek je tudi prepričan, da je za novega ustavnega sodnika predlagal najboljšega možnega kandidata v tem trenutku - Franca Grada, ki je predstojnik katedre za ustavno pravo na Pravni fakulteti in na nek način glavna strokovna integriteta na tem področju. Pri Gradu so se navsezadnje šolali številni drugi pravniki in tudi tisti kandidati, ki so se javili na razpis. "Mislim, da tudi oni sami vedo, da je v tem primeru Grad seveda prednostna izbira," je poudaril predsednik republike. Prepričan je in resno računa na to, da bodo poslanci DZ primerno obravnavali ta predlog in zagotovili, da bo ustavno sodišče tudi naprej institucija, ki je visoko strokovna, neodvisna in ki ji lahko zaupa vsak državljan.

Pahor bo "počakal"

Predsednik SD Borut Pahor je povedal, da se je danes srečal z drugim kandidatom za položaj guvernerja Banke Slovenije, s članom sveta Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem. Na novinarsko vprašanje, ali bodo podprli Gasparija, je odgovoril, da bodo počakali na razpravo v državnem zboru, da pa je razpoloženje v poslanski skupini v prid Gaspariju.