Janša o skupni seji s hrvaško vlado

Premier Janez Janša je izpostavil, da srečanje slovenske in hrvaške vlade ni bilo niti sklicano, niti preklicano in da bo do srečanja prišlo, ko bodo zanj izpolnjeni pogoji.

Objavljeno
21. februar 2007 01.01
Ivo Sanader in Janez Janša
Murska Sobota/Hotiza - Premier Janez Janša je včeraj za radio Murski val izpostavil, da srečanje slovenske in hrvaške vlade ni bilo niti sklicano, niti preklicano in da bo do srečanja prišlo, ko bodo zanj izpolnjeni pogoji. S tem je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je res, kar je v ponedeljek dejal hrvaški premier Ivo Sanader, da skupno srečanje vlad v Sloveniji ni bilo preklicano.

" Ta sestanek ni bil niti sklican, niti preklican. To je opcija, ki obstaja," je dejal premier Janša. Kot je spomnil, sta se vladi na prvem srečanju, ki je bilo na Brionih junija 2005, dogovorili, da bo prihodnje srečanje v Sloveniji, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

"Na srečanju na Brionih smo podpisali sedem sporazumov. V tem trenutku usklajujemo štiri," je pojasnil in dodal, da bi bilo srečanje smiselno v primeru uskladitve teh sporazumov. "Do sestanka bo prišlo, če bo tudi v predvolilnem času v sosednji državi dovolj pripravljenosti za takšno konstruktivno delo in če bodo na pravno-formalni ravni sporazumi usklajeni," je med drugim dejal Janša v pogovoru za Murski val, na katerem je bil gost ob dvodnevnem obisku vlade v Prekmurju. Sicer je govoril predvsem o izpolnjenih obljubah vlade in dosežkih v Prekmurju v dveh letih, odkar je bila vlada nazadnje na obisku na tem območju.

Sanader je za Hrvaški radio v ponedeljek dejal, da za skupno sejo hrvaške in slovenske vlade obstaja veliko dobrih razlogov in dodal, da od premiera Janše ni dobil nobenega signala, da dogovor o novi skupni seji vlad ne bo izpolnjen.

Rupel v Hotizi tudi o slovensko-hrvaških odnosih

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je včeraj v okviru obiska vlade v Pomurju srečal s predstavniki sveta krajevne skupnosti in nato še z vaščani Hotize. Ti so mu predstavili težave, s katerimi se soočajo, minister pa je spregovoril tudi o slovensko-hrvaških odnosih.

Po Ruplovih besedah sta pomembni dve vprašanji. Prvo je, da državni zbor sprejme "koncept oziroma deklaracijo o slovensko-hrvaških odnosih". Po njegovem mnenju je prav, da v Sloveniji dosežemo soglasje o odnosih do sosednje države, do katere Slovenija mora imeti skupno in enotno politiko.

Kot drugo vprašanje pa je zunanji minister izpostavil, da bodo letos na Hrvaškem parlamentarne volitve, zaradi česar so razmere bolj zapletene. Po njegovih besedah je v tem času potrebno biti previden, ker se pred volitvam marsikaj pove, kar se pozneje ne izpolni. Kot je še povedal, bo po volitvah na Hrvaškem spet primeren čas, da se doseže kakšen sporazum s Hrvaško, slovenska vlada pa se na to pripravlja.

Rupel je dejal še, da bodo pomembna tudi pogajanja o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, pri čemer mora biti Slovenija pozorna, da ne bo naredila kakšne napake na račun svojih nacionalnih interesov. EU sicer po Ruplovih besedah ni idealna za reševanje nacionalnih interesov. Minister upa, da bo čez nekaj let tudi Hrvaška članica EU in bodo s tem vsaj nekateri problemi rešeni.

Sicer je Rupel vaščanom še povedal, da vlada pozorno spremlja dogajanje pri Hotizi. Spregovoril je o gradnji nasipov na reki Muri, ki so zgrajeni v 60 odstotkih in naj bi bili končani v dveh do treh mesecih. Kot je še dejal, je to v tem trenutku najpomembnejše, ko bodo nasipi končani, pa bo spet priložnost, da se natančneje pogovarjajo o drugih vprašanjih, na primer o režimu na meji.

Vaščani Hotize so sicer izrazili zadovoljstvo nad obiskom. Ministra pa so tudi seznanili s težavami, s katerimi se soočajo, pri čemer so dejali, da je njihova zahteva vzpostavitev stanja, ki je bilo na dan 25. junij 1991, to je da meja poteka na reki Muri.