Janša obetavno o obalno-kraški regiji

Obalno-kraška regija izpolnjuje pogoje za uspešno pokrajino, je v okviru dvodnevnega delovnega obiska vlade v Slovenski Istri in na Krasu poudaril premier Janez Janša.

Objavljeno
21. marec 2007 21.48
Koper/Štanjel - Slovenska vlada je v dveh dneh v slovenski Istri in na Krasu opravila več kot 70 srečanj s predstavniki lokalnega političnega, gospodarskega in družbenega življenja. Skupaj z ministri so ugotovili, da se je obalno-kraška regija v zadnjih dveh letih zelo intenzivno razvijala, tako da izpolnjuje vse pogoje, da v kratkem času postane uspešna pokrajina, je tokratni obisk v drugi najrazvitejši slovenski regiji ocenil premier Janez Janša.

Vlada je po dveh letih od prvega obiska v obalno-kraški regiji preverjala, katere projekte so že uspeli uresničiti in katere so nove priložnosti regije. Kot je ugotovil Janša, je regija v dveh letih še okrepila storitvene dejavnosti, ki predstavljajo kar tri četrtine dohodka regije, kar je precej nad slovenskim povprečjem. Ob tem se je v zadnjem času povečalo število delujočih podjetij za pet odstotkov, za skoraj šest odstotkov pa se je v primerjavi z letom 2005 zmanjšala tudi brezposelnost.

Kot posebno priložnost za to območje je premier izpostavil povezovanje kulturnih in okoljskih zmogljivosti Krasa ter otok pred Izolo, ki sta tudi vključena v nacionalno resolucijo razvojnih projektov do leta 2023, pa tudi projekte, ki bodo sofinancirani z evropskim denarjem. Za prihodnjo finančno perspektivo do leta 2013, je regija že sedaj evidentirala projekte v skupni vrednosti 510 milijonov evrov. Če bo večina teh načrtov realiziranih, bodo v regijo prinesli "številne investicijske okrepitve", je povedal Janša.

Sredozemska univerza

Premier, ki je omenil tudi boljše poslovanje izolske bolnišnice, medtem ko je v primeru Kemiplasa "država storila vse kar je bilo v njeni moči", je opozoril tudi na krepitev visokošolskega prostora, za kar naj bi poskrbela Sredozemska univerza.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan in piranski župan Tomaž Gantar sta namreč v Portorožu podpisala pismo o nameri za ustanovitev Sredozemske univerze. Vlada absolutno podpira razvoj univerze, saj bi se Slovenija v primeru, da v Piranu dobi enega od sedežev te univerze, s tem še veliko bolj umestila kot sredozemska država, je ob tem poudaril Zupan.

Božič: Luka Koper bo še letos povezana z avtocesto

Ministra za promet Janez Božič in za šolstvo in šport Milan Zver sta rezultate svojega obiska na Obali in Krasu predstavila na popoldanski novinarski konferenci v Štanjelu. Božič je zagotovil, da bo Luka Koper še letos povezana z avtocesto, roka za dokončanje 12,3 kilometra dolge in okoli 200 milijonov evrov vredne hitre ceste med Koprom in Lucijo pa ni mogel napovedati. Prometni minister je obiskal tudi koncern Intereuropa, kjer so mu predstavili vizijo in strategijo razvoja podjetja do leta 2011.

Zver je v ospredje obiska postavil promocijo pomorskih poklicev, saj želi država zaustaviti trend padanja števila učencev na piranski pomorski šoli. Tako nameravajo skupaj z zasebnim sektorjem mladim približati te poklice, tudi s projektom šolske jadrnice in centra vodnih športov, ki naj bi nastal v okviru piranske šole, je napovedal.

Vizjaku predstavili načrte širitve marine Portorož

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak se je sestal s predstavniki štirih obalnih podjetij in območne gospodarske zbornice. Vodstvo Marine Portorož mu je predstavilo načrte širitve marine in povečevanja števila privezov ter načrtovane investicije v apartmajsko naselje in hotel, s predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem si je ogledal potek obnove starega Hotela Palace in se seznanil s konceptom novega hotela, obiskal pa je še podjetji Mitol in ACK.

Odprli nov mejni prehod Dragonja

V okviru vladnega obiska na Obali so v Dragonji slovesno odprli tudi novi mednarodni mejni prehod. Notranji minister Dragutin Mate je ob tem poudaril, da slovenska policija in carina na meji s Hrvaško že izvajata nadzor v skladu s schengenskimi standardi, čeprav Slovenija še ni članica schengenskega območja. Zatrdil je še, da uveljavljanje schengenskih standardov ne bo prineslo podaljšanja čakalnih dob pri prehajanju meje.

Janša: Na pogovor vabljene iste organizacije manjšine kot prej

Premier Janša se je danes odzval tudi na pisanje italijanskega časnika Il Piccolo, da naj bi bila s torkovega srečanju premiera s predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji izključena krovna organizacija italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem, Italijanska unija (UI). Kot je pojasnil, je vlada na pogovor povabila predstavnike istih organizacij italijanske manjšine kot pred slabima dvema letoma. "Takrat ni bilo nobenih problemov, ne vem zakaj bi bili sedaj," je dejal Janša.

Vzpostavitev protokolarne konjeniške enote Slovenske vojske

Popoldan sta v Lipici ministrstvo za obrambo in tamkajšnja kobilarna sklenila sporazum o sodelovanju, ki določa vzpostavitev protokolarne konjeniške enote Slovenske vojske. Ministrstvo bo letno prispevalo 125.000 evrov, enoto pa bo sestavljalo 15 lipicancev, za katere bo Kobilarna Lipica zagotovila trening, trenerja, opremo in nastanitev.

Prav v Lipici pa je vlada zaključila uradni del obiska v obalno-kraški regiji. Na srečanju vlade z župani, poslanci DZ in državnimi svetniki regije, so župani med drugim izrazili zadovoljstvo nad novim zakonom o financiranju občin, ki je v občinske proračune pripeljal veliko svežega denarja. Skrb, da sredstev ne bi mogli počrpati, je po zagotovilih županov odveč, skrbi pa jih povišanje davka na dodano vrednost.

Vlada bo sicer dvodnevni obisk v Slovenski Istri in na Krasu sklenila z dobrodelno tekmo v Hrpeljah med ekipo vlade ter ekipo gospodarstvenikov in politikov s tega območja.