Janša potrebuje sindikate za podjetno Slovenijo

Pred napovedanim četrkovim protestnim shodom Svobodnih sindikatov za ohranjanje dostopnosti javnih storitev, je premier Janez Janša povedal, da si želi s sindikati konstruktivnega sodelovanja.

Objavljeno
14. marec 2007 18.59
Janez Janša
Ljubljana - "Nahajamo se pred ključnimi razvojnim izzivi, kako oblikovati sodobno in dinamično gospodarstvo ter okolje, ki bo vzpodbujalo vseživljensko učenje in podjetnost in ki bo trdna podlaga za gospodarsko rast. Samo ta je lahko realna osnova blaginje in učinkovite solidarnosti", je ob napovedanem protestnem shodu sindikatov zapisal premier Janez Janša.

Vlada: Sodelovanje sindikatov za razvojne cilje Slovenije je ključno

Pri iskanju odgovorov na omenjene izzive si v vladi želijo konstruktivnega sodelovanja vseh zainteresiranih skupin, še posebej sindikatov.

S sindikati je bila sicer v okviru socialnega dialoga že dosežena visoka stopnja usklajenosti ključnih razvojnih programov, je v današnji izjavi zapisal Janša in dodal, da si v vladi aktiven in konstruktiven pristop od sindikatov želijo in ga pričakujejo tudi v prihodnje.

"Republika Slovenija je v dobrem desetletju in pol svoje samostojnosti dosegla velik napredek ne le v gospodarskem razvoju države, temveč tudi na področju zagotavljanja socialnih pravic vseh njenih državljanov. Slovenija sodi med tiste države Evropske unije, ki glede na stopnjo razvitosti za socialne namene zagotavlja zelo velik del javnih sredstev," je zapisal Janša.

Janša: Vlada si prizadeva za spodbujanje vrednot socialne države

Vlada je pri iskanju odgovorov na omenjene izzive že doslej spodbujala vrednote socialne države, ki temelji na solidarnosti in vzajemnosti, tem prizadevanjem pa bodo po premierovih besedah sledili tudi v prihodnje. Visoko stopnjo socialne varnosti ter kakovosti vseh javnih storitev, še posebej zdravstva in šolstva razumejo kot sestavni del zagotavljanja pogojev za višjo gospodarsko rast, je pojasnil Janša.

Janša: Nujen je preskok na slovenski razvojni poti

"Pri tem se je potrebno zavedati, da so za kakovostni preskok na razvojni poti Slovenije neizogibne določene prilagoditve. Vlada želi v svojih prizadevanjih slediti zgledom in dobrim praksam drugih držav, seveda ob upoštevanju posebnosti slovenskega prostora," je še zapisal predsednik vlade.

Zveza svobodih sindikatov napoveduje deklaracijo o privatizaciji in liberalizaciji

Konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je sicer za četrtek sklicala protestno zborovanje za vsem dostopne kakovostne javne storitve. Ob koncu naj bi sprejeli tudi deklaracijo, v kateri bodo izrazili svoje nestrinjanje s preveliko privatizacijo in liberalizacijo javnih storitev. Shod sicer podpira opozicija z izjemo SNS, koalicijske stranke pa mu nasprotujejo.