Janša: Prav, da je reagiral Drnovšek

Premier Janša meni, da je pri sedanji Prodijevi vladi čutiti boljše signale glede slovenske manjšine v Italiji, in to kljub nedavnim zaostrenim izjavam italijanskega predsednika Napolitana.

Objavljeno
20. marec 2007 22.00
Premier Janez Janša
Rim/Koper - Premier Janez Janša je za regionalni RTV center Koper-Capodistria danes spregovoril o odnosih z Italijo. Pri sedanji vladi premiera Romana Prodija je čutiti boljše signale glede slovenske manjšine v Italiji, in to kljub nedavnim zaostrenim izjavam italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. Slednji je namreč februarja med slovesnostjo ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije po drugi svetovni vojni med drugim govoril o "slovanskem sovraštvu in prizadevanjih za aneksijo".

"Mislim, da je prav, da je z naše strani reagiral predsednik države" Janez Drnovšek, je v zvezi s tem dejal Janša. Pismo, ki sicer ni javno, je premier prebral, po njegovem mnenju pa je bil Drnovškov odgovor ustrezen in "je to prispevalo k temu, da stvari niso šle v neko naslednjo fazo spirale polemike in da zdaj očitno prihaja do pozitivnih premikov". V zvezi s tem je Janša omenil imenovanje paritetnega odbora, ki nadzoruje izvajanje zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji.

Komisija DZ s parlamentarci v Rimu o manjšinskih vprašanjih

Delegacija parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa je danes začela dvodnevni obisk v Rimu, kjer se je ločeno sestala z vladnim podtajnikom slovenskega rodu na ministrstvu za evropske zadeve in mednarodno trgovino Milošem Budinom, predsednikom odbora poslanske zbornice za zunanje zadeve Umbertom Ranierijem ter predsednikom odbora za ustavne zadeve Lucianom Violantejem. Z vsemi je spregovorila o nujnosti čimprejšnjega polnega izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino.

Delegacijo komisije DZ sestavljajo njen predsednik Janez Kramberger ter člani Maria Poszonec, Franc Pukšič in Boštjan Zagorac. Sogovornike so opozorili tudi na problematiko financiranja manjšine, ki ji italijanska vlada že 15 let namenja enaka sredstva, ki se niso povečala niti za stopnjo inflacije.

Predsednika obeh parlamentarnih odborov sta menila, da gre pri tem za stanje, podedovano od prejšnje, desnosredinske vlade in da bo sedanja gospodarska rast v Italiji omogočila ustrezno povečanje teh sredstev.

Člani komisije so italijanskim sogovornikom poleg tega predstavili pobudo o zajamčeni zastopanosti slovenske manjšine v parlamentu v Rimu kot tudi v deželnem parlamentu Furlanije-Julijske krajine (FJK), kar naj bi vključili v novi italijanski volilni zakon, ki je v pripravi.

Pobuda je bila pri vseh treh dobro sprejeta, pri čemer je podtajnik Budin opozoril, da to ne bi smelo povzročiti delitve italijanskih Slovencev na dve kategoriji, namreč na tiste, ki bi bili izvoljeni na zajamčeni sedež v parlamentu in tiste, ki bi bili izvoljeni na listah političnih strank.

Današnjim pogovorom je kot predstavnik manjšine prisostvoval Drago Štoka, predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO).

Delegacija komisije, ki v kratkem načrtuje tudi obisk deželnega sveta FJK, se bo v sredo srečala z manjšinskim poslancem Južnotirolske stranke Siegfriedom Bruggerjem, v Vatikanu pa s kardinalom Francem Rodetom in patrom Janezom Srako, vodjem slovenskega uredništva Vatikanskega radia.