Janša predlaga Jarca za kmetijskega ministra

Predsednik vlade Janez Janša je razkril ime novega kandidata za kmetijskega ministra. Kot je bilo pričakovati, bo premier predlagal Iztoka Jarca.

Objavljeno
31. januar 2007 18.10
Premier Janez Janša
Ljubljana – Premier Janez Janša je v pogovoru za mariborski RTV center razkril ime novega kandidata za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "Moj predlog bo Iztok Jarc. To ime ni neznano, o njem se govori že nekaj časa," je Janševo izjavo povzel Radio Slovenija.

Jarc, zdaj slovenski veleposlanik v Izraelu, bo na čelu kmetijskega ministrstva, če bo potrjen v DZ, nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič. Ta je, kot je znano, 10. januarja zaradi zdravstvenih razlogov odstopila s položaja. DZ se je z njenim odstopom že seznanil v ponedeljek.

Jarc, rojen leta 1963, je po diplomi iz mednarodnih odnosov kariero začel leta 1988 na republiškem komiteju za mednarodno sodelovanje. Kasneje je bil med drugim svetovalec za gospodarska vprašanja na misiji Slovenije pri EU ter vodja sektorja za evropske integracije in ekonomske odnose na ministrstvu za zunanje zadeve. Leta 2001 je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, za veleposlanika v Izraelu pa je bil imenovan leta 2004.

Večina poslanskih skupin Jarcu napoveduje podporo

Iztok Jarc ima podporo večine poslanskih skupin. Koalicijske SDS, SLS in NSi menijo, da ima Jarc dovolj izkušenj za vodenje kmetijskega resorja, zato so mu že napovedale podporo. Podobno menijo v SNS, kandidata pa bodo podprli tudi v DeSUS. Izkušenost Jarcu priznavajo tudi v LDS, v poslanski skupini SD pa o premierovi napovedi še niso razpravljali.

Jarc izpolnjuje vse pogoje za uspešno vodenje ministrstva za kmetijstvo po odstopu ministrice Marije Lukačičeve, je ocenil Franc Sušnik iz poslanske skupine SDS. Od Jarca pričakujejo, da bo nadaljeval uspešno vodenje ministrstva, ki bo usmerjeno predvsem k izboljševanju in ohranjanju dobrih odnosov s kmeti in z občutkom za razvoj podeželja. Pri delu, še posebej med predsedovanjem Slovenije EU v prvi polovici leta 2008, pa mu bodo zagotovo koristile tudi diplomatske izkušnje, je dejal Sušnik.

V poslanski skupini SLS poudarjajo, da Jarc pozna razmere na kmetijskem ministrstvu, saj je tam že delal. "Predvsem pa ocenjujemo, da je dober poznavalec dogajanja v Evropi, na relaciji Ljubljana - Bruselj, in poznavalec razmer v kmetijstvu v Evropi," je ocenil vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Opomnil pa je, da je kandidat morda malo manj seznanjen s problematiko kmetijstva v Sloveniji. Kandidata bodo podprli, je napovedal, a ko bo tudi uradno predlagan, ga bodo vseeno povabili na razgovor.

Z Janševo izbiro so zadovoljni tudi v NSi. "Jarca poznamo iz časov, ko je bil še na ministrstvu in ko je na nek način slovensko kmetijstvo uvajal v skupno evropsko kmetijsko politiko oziroma v Slovenijo dejansko prinašal skupno evropsko kmetijsko politiko. Tam je dobro opravil svojo nalogo, tako da smo v tem pogledu zadovoljni s predlogom predsednika vlade," je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in dodal, da ne vidi "razlogov, da ga celotna poslanska skupina ne bi podprla, ko bo prišel ta predlog v parlament".

V poslanski skupini DeSUS menijo, da je premier dobro premislil, preden je za kandidata za kmetijskega ministra izbral Jarca. "Menim, da ga bomo podprli, čeprav se o tem v poslanski skupini še nismo pogovarjali," je dejal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič.

V poslanski skupini LDS menijo, da ima kandidat relativno veliko izkušenj na tem in drugi področjih delovanja vlade. "Nenazadnje je izkušnje pridobival tudi v času naših vlad," je komentiral vodja poslanske skupine LDS Anton Rop. Dokončno odločitev o kandidatu pa bodo sprejeli po njegovi predstavitvi v DZ, je še dejal Rop.

Da je premierova izbira prava, menijo tudi v poslanski skupini SNS. "Jarc je zelo kompetenten človek, ki je, ko je bil na ministrstvu za kmetijstvo, precej normalno, trezno in uspešno deloval," je ocenil vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič, ki je prepričan, da bo Jarc ministrstvo vodil v smeri, kamor ga Lukačičeva ni zmogla.

V poslanski skupini SD o premierovi napovedi še niso razpravljali, zato o kandidatu za zdaj ne morejo reči nič natančnega. "Najverjetneje bomo, tako kot doslej, odgovornost za izbor prepustili vladni koaliciji," je povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Na mestu vodje službe vlade za razvoj minister brez listnice

Premier Janša je napovedal še eno okrepitev zdajšnje vlade, je še poročal radio. "Na mesto vodje službe vlade za razvoj bom predlagal ministra brez listnice," je napovedal premier. Ime po njegovih besedah že obstaja, vendar ga še ne želi razkriti. To vladno službo od odstopa ministra Jožeta P. Damijana marca lani vodi državni sekretar Andrej Horvat, ki pa s februarjem odhaja na novo delovno mesto v Turčijo.