Janša predlagal Žigo Turka

Premier Janez Janša je v državni zbor poslal predlog za kandidata za novega ministra brez listnice, ki bo vodil službo vlade za razvoj.

Objavljeno
09. februar 2007 13.26
Janez Janša
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša je danes v državni zbor poslal predlog za kandidata za novega ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje Strategije razvoja Slovenije. Na to mesto, v skladu z napovedjo, predlaga Žigo Turka, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade. Turk, ki je javnosti znan zlasti kot predsednik nadzornikov Telekoma Slovenije, bo tako, če bo dobil podporo DZ, prevzel vodenje službe vlade za razvoj.

Vlada je sicer že prejšnji četrtek za državno sekretarko v službi vlade za razvoj imenovala Katjo Lautar, dosedanjo svetovalko predsednika vlade za gospodarstvo. To vladno službo je od odstopa ministra Jožeta P. Damijana marca lani vodil Andrej Horvat, ki ga je vlada na njegovo željo razrešila s 4. februarjem, v ponedeljek pa je položaj prevzela Lautarjeva. Prav v ponedeljek so nato iz kabineta predsednika vlade, kot je znano, sporočili, da bo Janša za novega ministra predlagal Turka.

DZ naj bi o njegovem imenovanju odločal na februarski seji

Državni zbor naj bi tako o predlogu predsednika vlade odločal na februarski redni seji. Še pred tem bo kandidat za ministra brez listnice vsebinske poglede na razvoj in reforme predstavil ustreznemu parlamentarnemu telesu.

Janša svoj predlog utemeljuje s Turkovimi bogatimi izkušnjami na področju raziskav in razvoja, razumevanjem strateških reformnih ciljev in usmeritev iz okvira gospodarskih in socialnih reform, strokovno širino, mednarodno razgledanostjo in rezultati njegovega dela, ki odražajo dolgoletna prizadevanja za uresničevanje ciljev, kot jih je vlada oblikovala v Strategiji razvoja Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Turk je sicer redni profesor na ljubljanski univerzi in tudi predsednik nadzornega sveta družbe Telekom Slovenije. Po izobrazbi je doktor tehničnih znanosti, magister računalništva in univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva.

Odstopil bo z mesta predsednika nadzornega sveta Telekoma

Že pred dnevi je Turk dejal, da bo v primeru, da ga državni zbor potrdi na to funkcijo, odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta Telekoma. "Če bom potrjen na nov položaj, bom s funkcije predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije odstopil takoj, s funkcije člana nadzornega sveta pa na naslednji skupščini," je pojasnil Turk.

Kot gostujoči profesor je sicer doslej sodeloval na Kraljevi tehnični univerzi v Stockholmu, na Istanbul Technical University in na Univerzi v Zagrebu. Je eden od pionirjev uvajanja interneta v Sloveniji in avtor več storitev, ki so prerasle slovenski okvir. Je tudi recenzent nacionalnih raziskovalnih projektov Avstrije in Finske.

Bil je pobudnik in strokovni urednik računalniške revije Moj mikro (v letih med 1984 in 1987), sicer pa redno recenzira znanstvene članke za več mednarodnih revij in sodeluje v programskih odborih večine mednarodnih dogodkov iz njegovega področja, so zapisali. Je soustanovitelj in sourednik mednarodne znanstvene revije ITcon. V evropskih raziskovalnih programih sodeluje od leta 1994.

Sodeloval je pri pripravi nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa za obdobje 2006-2010 in pri strategiji ciljnih raziskovalnih projektov. Bil je član skupine za reformo davčnega sistema pri odboru za reforme. Je član znanstvenega sveta Agencije za razvojno in raziskovalno dejavnost in podpredsednik Strateškega sveta za kulturo, izobraževanje in znanost.

Torkovi odzivi na premierov izbor so bili različni. Sindikati pričakujejo, da bo imel novi minister posluh za socialno partnerstvo, da bo izzive, ki jih prinaša globalizacija, razumel tudi upoštevaje usodo delavk in delavcev. Ekonomisti ocenjujejo predlaganega kandidata pozitivno, mnenja poslanskih skupin pa so bila različna. Koalicijske stranke Janšev predlog spoštujejo in bodo stališče oblikovale po pogovoru s kandidatom, v opozicijskih LDS in SD so s komentarji skromni, saj, kot pravijo, kandidata in njegove vizije ne poznajo, v SNS pa menijo, da je Turk ustrezen za to mesto.