Janša: Predvideno zadolževanje grožnja za blaginjo

Takšno povečanje javnega dolga, kot ga vlada predlaga v predlogu proračuna, je škodljivo za prihodnji gospodarski razvoj, je ob robu posveta SDS dejal predsednik stranke Janez Janša. Znova pa je kritiziral tudi predlog arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Objavljeno
17. oktober 2009 18.44
Ka.K./STA
Ka.K./STA

Škofja Loka - Po besedah Janeza Janše na posvetu razpravljajo tudi o razmerah, ki bi nastale, če bi Slovenija s Hrvaško podpisala arbitražni sporazum v okvirih, ki so bili dogovorjeni med predsednikoma obeh vlad. Poudaril je, da bi bilo najboljše, če bi slovenska vlada še enkrat premislila o nameri.

 

"Bistveno bolje je zdaj priznati napako in stopiti korak nazaj, kot pa pustiti, da se situacija zakomplicira, da eventualno pride do referenduma in da se slovenska javnost in tudi slovenska politika deli na tem vprašanju, kjer bi morali biti enotni," je dejal Janša, ki sicer meni, da je sedanji predlog arbitražnega sporazuma slab za Slovenijo.

 

Zatrdil je, da SDS na tej točki ne bo popustila. "Gre dejansko za državni interes Slovenije," je poudaril. Vlada naj, "če že ne prisluhne opoziciji", prisluhne vsaj nekaterim intelektualcem in razumnikom, ki opozarjajo na iste probleme v predvidenem sporazumu, je dejal Janša, ki meni, da bi bil čas, da se predsedniki parlamentarnih strank o tem ponovno pogovorijo.

 

Če bo prišlo do referenduma in če bo sporazum podpisan tak, kot se nakazuje, si bodo v SDS prizadevali, da bo na referendumu zavrnjen. Sicer pa opozarja, da bo škoda, če do referenduma pride, že narejena. "Takrat bo prišlo do delitve duhov v Sloveniji in prišlo bo do napačnih interpretacij o tem, koliko je Slovenija kredibilna v mednarodni politiki. Prav tako bo prišlo do zaostritve odnosov s sosednjo državo, opozarja Janša.

 

Zdaj je po njegovem še čas, da ne pride do podpisa in da se namesto sedaj zapisane "zagotovitve stika Slovenije z odprtim morjem" v sporazum zapiše, da gre za zagotovitev "neposrednega stika slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami". "Potem bi lahko morda lahko govorili o tem, da je ta vitalni slovenski interes vsaj do neke mere zaščiten," je pripomnil.

Možne tudi interpelacije

 

Na vprašanje, ali bodo, če bo potrebno, prispevali podpise za referendum, za interpelacijo zunanjega ministra Samuela Žbogarja oziroma izvedli interpelacijo zoper vlado, je predsednik SDS odvrnil, da "če bo treba, vse to". Tema o morebitni interpelaciji zoper vlado bo sicer na dnevnem redu prihodnje seje sveta stranke, verjetno v začetku decembra. Do takrat bo pripravljena analiza izvršilnega odbora, na podlagi katere bo stranka tudi sprejela odločitev, je pojasnil Janša.

Janša: Türk je zvest svojemu "strokovnemu dognanju"

 

Komentiral je tudi ocene predsednika republike Danila Türka, ki podpira arbitražni sporazum s Hrvaško. Kot je dejal Janša, je Türk zvest svojemu "strokovnemu dognanju", ki ga je izrazil tudi v svoji knjigi, ki jo je izdal med kandidaturo za predsednika države. V tej knjigi namreč piše, da je Slovenija "ozemeljsko prikrajšana država", je dejal Janša, ki pa dvomi, da slovenska javnost deli takšno stališče. Po njegovem mnenju je stališče večine takšno kot njegovo in to je, da "Slovenija ima teritorialni odstop do mednarodnih voda".

 

Smiselno bi bilo bolj varčevati

 

V zvezi z gospodarskimi razmerami pa je Janša med drugim poudaril, da bi bilo smiselno bolj varčevati pri javni porabi in da bi bilo potrebno bistveno več nameniti v razbremenitev gospodarstva. To bi po njegovem omogočilo, da podjetja, ki imajo še dovolj naročil, vlagajo tudi v nove programe, kar bi zagotovilo delovna mesta za tiste, ki delo izgubljajo tam, kjer naročil ni. "To je tudi edini produktivni način, da se rast brezposelnosti, ki je enormna, ustavi in da se ti trendi obrnejo," je pojasnil.


Janša: Vlada se stalno hvali z bogato kadrovsko ponudbo

 

V zvezi z odstopom ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlate Ploštajner oz. kandidature Henrika Gjerkeša za novega ministra pa je Janša dejal, da je od vlade, "ki se stalno hvali z bogato kadrovsko ponudbo", pričakoval, da bo na to mesto postavila nekoga, ki je že imel stike s produktivno uporabo evropskih sredstev in ki je sodeloval denimo pri predsedovanju Slovenije Evropski uniji.

Kot je pojasnil, se je lani v zvezi s tem izšolalo nekaj sto sposobnih mladih ljudi, ki deloma delajo v slovenski administraciji, deloma pa v Bruslju. "Pričakovali smo, da bo izbran kdo od teh in da ne bodo prevladali neki ozki strankarski kriteriji. Žal se je najbrž zgodilo ravno to," še meni Janez Janša.