Janša prepisal govor od Blaira

Premier Janša, katerega sodelavci radi poudarijo, da si sam piše govore za velike državniške prireditve, naj bi za potrebe proslave 15. obletnice razglasitve državnosti priredil kar Blairov govor.

Objavljeno
21. junij 2008 10.35
Britanski in slovenski premier Tony Blair in Janez Janša
C.R.
C.R.

Ljubljana - Slovenski premier Janez Janša, katerega sodelavci radi poudarijo, da si sam piše govore za velike državniške prireditve, je - kot piše včerajšnja številka tednika Mladina - za potrebe proslave 15. obletnice razglasitve državnosti 24. junija 2006 priredil kar govor nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira s konference laburistične stranke v Brightonu iz septembra 1997 ob vrhuncu njegove moči. Še več: od Blaira v celoti prepisano oziroma prevedeno misel »Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.« so v uredništvu mariborskega dnevnika Večer za leto 2006 razglasili za izjavo leta v okviru njihove tradicionalne akcije Bob leta, za kar je Janša iz rok tedanjega odgovornega urednika Tomaža Ranca prejel tudi posebno priznanje.

 

Iz kabineta predsednika vlade so se včeraj na članek, objavljen v Mladini odzvali, da »govor predsednika vlade ob dnevu državnosti 24. junija 2006 in govor predsednika britanske vlade iz 30. septembra 1997 vsebujeta nekaj stavkov, ki se morda komu zdijo podobni, vendar pa gre za misli in besedne zveze, ki jih državniki ob takšnih in drugačnih priložnostih večkrat uporabijo«. Dodali so še, da »nenazadnje tudi izjava nekdanjega predsednika republike: 'Nikoli več ne bo tako kot je bilo', ni bila prvič izrečena v času slovenske osamosvojitve, temveč jo je v začetku prejšnjega stoletja izrekel nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar«. »Govorjenje o intelektualni kraji pa je v omenjenem primeru skrajno pretirano in privlečeno za lase,« menijo v premierovem kabinetu.

 

Iz tiskanega Dela.