Janša proti Berglundu: »Odlašanje sodišča vzbuja dvom o nepristranskosti.«

Pooblaščenka predsednika SDS Janeza Janše Nina Zidar Klemenčič je vložila nadzorstveno pritožbo v civilni tožbi Janez Janša zoper Magnusa Berglunda, Bojana Potočnika, Milana Švajgerja in Finsko televizijo YLE. Po njihovem višje sodišče odlaša z odločitvijo o povsem procesnem vprašanju.

Objavljeno
14. februar 2011 16.57
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - "Civilna tožba zoper Berglunda in ostale zaradi laži, izpostavljenih in objavljenih v dokumentarcu Resnica o Patrii je bila na okrožno sodišče v Novem mestu vložena že leta 2008, pri čemer pa do sedaj ni bilo pravnomočno odločeno niti o vprašanju pristojnosti, kaj šele, da bi se začel vsebinski del sodnega postopka," navajajo v Odvetniški pisarni Zidar Klemenčič.

Prepričani so, da gre za nerazumno odlašanje s sojenjem, zaradi česar so bili primorani začeti uporabljati pravna sredstva, kot jih predvideva zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. "Samo glede odločitve o pristojnosti čakamo odločitev višjega sodišča v Ljubljani že več kot 8 mesecev od sklepa okrožnega sodišča v Novem mestu," so zapisali. Kot še pojasnjujejo v odvetniški pisarni, pogled na sodno statistiko sicer pokaže, da se vsaj 90 odstotkov zadev na drugi stopnji reši v času do šestih mesecev.

Zato opozarjajo, da je nerazumljivo, da višje sodišče v Ljubljani odlaša z odločitvijo o povsem procesnem vprašanju v nasprotju s siceršnjo hitrostjo odločanja. "Na žalost takšno ravnanje sodišč vzbuja dvome o vprašanjih nepristranskosti in enake obravnave pred sodišči", so še zapisali v Odvetniški pisarni Zidar Klemenčič.

Janez Janša je leta 2008 vložil tožbo na civilni oddelek Okrožnega sodišča v Novem mestu zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, Bojana Potočnika in Milana Švajgerja. Tožba se nanaša na oddajo Resnica o Patrii, objavljeni septembra 2008, v kateri je Berglund Janši očital, da je bil podkupljen. Ker jo je objavila finska televizija YLE, se tožba nanaša tudi na to televizijo. V tožbi pa sta se zaradi domnevno neresničnih izjav o Janši znašla tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik in šef Sistemske tehnike Milan Švajger.