Janša: Razvoj Pomurja je očiten

Vlada je po dveh letih še drugič obiskala Pomurje, da bi preverila, ali so se v tem času v najmanj razviti slovenski regiji zgodili razvojni premiki in da bi o tem slišala mnenja gostiteljev Pomurcev.

Objavljeno
20. februar 2007 21.27
Premier Janez Janša in lendavski župan Anton Balažek
Lendava – Vlada je po dveh letih (2. marca 2005) še drugič obiskala Pomurje, da bi preverila, ali so se v tem času v najmanj razviti slovenski regiji zgodili razvojni premiki in da bi o tem slišala mnenja gostiteljev Pomurcev. Premier Janez Janša, ministri in državni sekretarji so si tokrat vzeli dva dni časa, da obiščejo številne ustanove, gospodarske družbe in občine na obeh straneh Mure – v Prekmurju, Prlekiji in na radgonskem območju. Vlada se bo ob koncu obiska nocoj v Radencih srečala z gospodarstveniki, župani ter poslanci in državnimi svetniki iz Pomurja.

Premier Janša je po srečanju s predstavniki madžarske narodnostne skupnosti v Prekmurju v Lendavi dejal, da je bila ena od tem pogovora priprava razvojne resolucije za madžarsko in italijansko manjšino. Ugotovili so, da je bil v minulih letih pri urejanju položaja madžarske manjšine dosežen napredek. Dejstvo pa je, da Madžari skupaj z večino Pomurcev doživljajo vse tegobe nerazvitosti. Tema pogovora so bile tudi priprave na jesensko skupno srečanje slovenske in madžarske vlade, ki bo pri nas in na madžarski strani. Janša je še dejal, da je bil v minulih dveh letih v Pomurju dosežen razvojni premik.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver in lendavski župan Anton Balažek sta včeraj podpisala pismo o nameri za dokončno obnovo lendavske prve dvojezične osnove šole in njene podružnice v Petišovcih. Predstavniki odbora za spremljanje gradnje pomurske avtoceste so prometnemu ministru Janezu Božiču ponovili trdna stališča o celoviti obnovi državne ceste G 1-3 med Lendavo in Mariborom, ki jo bo letos po napovedih prevozilo več kot milijon tovornjakov, in tudi o pravočasni zgraditvi avtoceste. Hotižani so zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu ponovili zahtevo, da se meja s Hrvaško na ozemlju ob Muri vzpostavi v stanje, ki je veljalo 25. junija 1991.

Več si preberite v sredinem tiskanem Delu!