Janša Savdijce pozval k naložbam v Slovenijo

Slovenski premier Janez Janša se je v Savdski Arabiji udeležil slovensko-savdske poslovne konference. V Rijadu je premiera sprejel savdski kralj Abdulah.

Objavljeno
12. november 2006 19.33
Rijad - Slovenski premier Janez Janša se je drugi dan obiska v Savdski Arabiji danes v Rijadu udeležil slovensko-savdske poslovne konference, ki je namenjena iskanju možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja in poslovnim srečanjem. Savdske poslovneže je pozval k naložbam v Sloveniji, pri čemer je izpostavil področja financ in bančništva, telekomunikacij, trgovine, turizma in informacijske tehnologije, Slovenijo pa omenil kot možno odskočno desko za savdska podjetja na trge EU in Balkana.

Slovenskega premiera je v Rijadu sprejel savdski kralj Abdulah. Kot je po srečanju povedal Janša, sta poudarila pomen obiska za nadaljnje sodelovanje, dotaknila pa sta se tudi dogajanja v regiji, med drugim v Iraku in na palestinskih ozemljih. Savdska stran je tudi obljubila sodelovanje z Evropsko unijo v energetski varnosti in medkulturnem dialogu v času slovenskega predsedovanja EU.

"Kralj je v pogovorih poudaril pomen osebnih stikov med slovenskimi in savdskimi predstavniki za krepitev gospodarskega in političnega sodelovanja, slovenska stran pa je tudi dobila zagotovilo, da bo Savdska Arabija v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, v prvi polovici leta 2008, z EU sodelovala na področju energetske varnosti in medkulturnega dialoga," je povedal Janša.

"Slovenska stran je kralju predstavila Slovenijo in njeno gospodarstvo, v pogovorih pa smo izrazili pripravljenost za odprtje slovenskega gospodarsko-političnega predstavništva v Savdski Arabiji, ki bo slovenskim podjetjem pomagalo pri nastopu na savdskem trgu kot tudi na trgih v regiji," je dejal Janša. Poudaril je, da se Slovenija in Savdska Arabija doslej nista dobro poznali, zato je vladno-gospodarski obisk prelomnica, temelj za okrepitev političnih in gospodarskih stikov med državama.

Slovenija lahko posreduje izkušnje

Na konferenci, na kateri je bilo več kot 100 slovenskih in savdskih poslovnežev, je med prednostmi Slovenije kot baze za širitev savdskega gospodarstva naštel dobro infrastrukturo in bližino skoraj vseh pomembnejših trgov. Poleg tega je poudaril slovenske izkušnje s trgov nekdanje Jugoslavije, ki bi jih lahko slovenska stran posredovala savdskim poslovnežem.

"Strateška položaja je treba izkoristiti"

Savdski minister za trgovino in industrijo Hašim Al Jamani je slovenske in savdske poslovneže pozval k sodelovanju in iskanju komplementarnosti, slovensko in savdsko gospodarstvo pa je ocenil kot gospodarstvi, ki želita biti del velikega globalnega trga. Tako Slovenija kot Savdska Arabija imata vsaka v svoji regiji strateški geografski položaj, ki bi ga morali poslovneži iz obeh držav izkoristiti, je dejal.

Obisk premiera in gospodarske delegacije je ocenil kot dober, saj se bodo lahko zdaj blagovni tokovi med državama odvijali neposredno. Kot je namreč dejal, je na savdskem trgu kar precej slovenskih izdelkov, ki pa pridejo v državo preko različnih posrednikov.

Slovenske gospodarstvenike je Al Jamani pozval k sodelovanju pri projektih, za katere bo savdska vlada v prihodnjih 15 letih namenila vrtoglavih 624 milijard dolarjev. Zavzel se je tudi za odprtje neposredne ladijske linije med Koprom in savdskimi pristanišči.

Menjava med Slovenijo in Savdsko Arabijo je lani znašala 14,1 milijona evrov - od tega so slovenska podjetja izvozila za 13,9 milijona evrov, uvozila pa za 110.000 evrov -, predlani pa 30,3 milijona evrov. Slovenska podjetja do konca lanskega leta v Savdsko Arabijo niso vložila niti dolarja, medtem ko so po podatkih Banke Slovenije tuje neposredne investicije podjetij iz Savdske Arabije v Sloveniji znašale 600.000 evrov.

Ob obisku slovenske delegacije v tej državi se bo popravila bilanca slovenskih naložb v Savdski Arabiji, saj bo premier Janša v ponedeljek predvidoma odprl skupno naložbo slovenskih družb ETI in Iskraemeco in njunega savdskega partnerja MEMF.

Vrsta visokih obiskov

Premier Janša se je dopoldne sestal z guvernerjem Rijada princem Salmanom Al Saudom, popoldne pa je bilo vrsti srečanje s savdskim kraljem Abdulahom. Že v soboto zvečer je imel srečanje s savdskim prestolonaslednikom princem Sultanom, slovenska in savdska stran pa sta podpisali splošni sporazum o sodelovanju med Slovenijo in Savdsko Arabijo in memorandum o soglasju med zunanjima ministrstvoma.

Slovenska delegacija bo obisk v Savdski Arabiji končala v ponedeljek in odpotovala na obisk v Kuvajt, kjer se bo Janša med drugim sestal tudi s kuvajtskim emirjem Sabahom Al Sabahom.