Janša: SDS je izpolnila zadane cilje

SDS je na letošnjih lokalnih volitvah v primerjavi z volitvami leta 2002 povečala tako število občinskih in mestnih svetnikov kot tudi županov, s čimer je izpolnila zadane cilje.

Objavljeno
16. december 2006 21.58
Janez Janša
Ljubljana - SDS je na letošnjih lokalnih volitvah v primerjavi z volitvami leta 2002 povečala tako število občinskih in mestnih svetnikov kot tudi županov, s čimer je izpolnila zadane cilje, je po seji sveta SDS na temo analize lokalnih volitev 2006 in načrta dela stranke za 2007 povedal predsednik stranke in predsednik vlade Janez Janša. Hkrati je komentiral še nekatere aktualne politične dogodke zadnjih dni.

Do velikih rekonstrukcij ne bo prišlo

Ponovno je zatrdil, da v vladi zaenkrat ne bo prišlo do velikih rekonstrukcij, saj za to ni potrebe. "V kolikor pa se ta pojavi, bomo reagirali takrat," je povedal premier. Pri vprašanju dragih tečajev tujih jezikov, ki so jih deležni nekateri vladni uslužbenci, pa je ocenil, da je to znanje za omenjene uslužbence predvsem v času predsedovanja EU nujno.

Ob zadnjih dogajanjih v največji opozicijski stranki LDS je Janša obžaloval, da vlada nima konstruktivne opozicije, ki bi bila kritična do vlade, a bi znala z njo tudi sodelovati. Premier upa, da se bo stanje izboljšalo, saj bo vprašanje sodelovanja med pozicijo in opozicijo še posebej pomembno pri nekaterih nalogah, ki Slovenijo čakajo v prihodnjih letih, predvsem pri vprašanju delitve na pokrajine in predsedovanju EU.

Glede lokalnih volitev je Janša pojasnil, da je imela SDS pred štirimi leti po lokalnih volitvah 450 predstavnikov v občinskih in mestnih svetih, po letošnjih volitvah pa se je to število povzpelo na 700. Stranka je povečala tudi povečala število županov, tako tistih iz stranke kot tistih, ki so jih podprli pri kandidaturi. Leta 2002 je bilo tako izbranih 22 njihovih županov, letos pa 26.

Poraz SDS v Ljubljani in Mariboru

Kot "manj razveseljujoči dejstvi" pa je označil rezultate SDS v dveh največjih slovenskih mestih, Ljubljani in Mariboru, ter neenakomerno podporo SDS po Sloveniji. Stranka v obeh mestih ni dosegla zadanih ciljev niti glede županov niti mestnih svetnikov. Zato je Janša poudaril, da bosta morala oba mestna odbora sprejeti ukrepe, ki bodo pripeljali do boljših rezultatih na prihodnjih lokalnih volitvah čez štiri leta.

Izpostavil je tudi nekatere "sive lise" oziroma območja v Sloveniji, kjer je podpora volivcev SDS občutno manjša od povprečja po celotni državi. Tudi za ta območja bo potrebnih več naporov, da se stanje izenači, je menil.

Predsednik SDS je še ocenil, da se sposobnost lokalnih oblasti po vsakih lokalnih volitvah izboljša. Ta trend je označil kot pomemben predvsem za prihodnje volitve, saj bodo lokalne oblasti, ki bodo izvoljene leta 2010, vodile občine v času, ko se bo Slovenija delila na pokrajine. Takrat bo njihovo dobro delo še posebej pomembno, je poudaril.